Zölden is lehet ünnepelni

posted in: Aktuális | 0

Közeledik az évvégi ünnepi időszak, mely segít nekünk elviselni a szürke és rövid nappalokat. Azonban ilyenkor se feledkezzünk meg arról, hogy akár a dekorációban, akár az ajándékozásban, mindig van lehetőségünk arra, hogy a „zöld” és kevésbé megterhelő utat válasszuk!

Egyre nagyobb divat az év végi időszak befelé forduló, lelassuló és ünnepi hangulatát az otthoni kiegészítőkkel, fényekkel és a Karácsonyra való, több hetes készülődéssel különlegessé tenni. A november-december az a szakasza az évnek, amikor sokkal többet vagyunk otthon, mint kint és megéljük az évszakváltást, az otthonunkban is.

A skandináv „hygge” pont ennek az időszaknak a hangulatát kapja el, azt az érzést, amikor apró részletekkel tesszük bensőségessé az otthon töltött időt, a barátok fogadását, a befelé fordulós, elmélyülős hosszú estéket. Azonban ez egyáltalán nem pazarlást és környezetszennyező felhalmozást kell, hogy jelentsen, ez az időszak is lehet úgy ünnepi, hogy közben „zöldek” maradunk.

ELEKTROSZMOG HELYETT CSIPŐS ŐSZI LEVEGŐ

Az őszi-téli esték egy jó sétával tehetők igazán emlékezetessé. A hideg idő beálltával hajlamosak vagyunk az otthoni készülékeken lógva (tévé, telefon, számítógép) tölteni az időt és talán eszünkbe sem jut a legegyszerűbb feltöltődési lehetőség, vagyis egy jó séta a szabadban. Pedig a zárt térben töltött nap után kell egy nagy adag oxigén és szervezetünknek sem árt kiszakadni az elektronikai eszközök világából.

GYERTYAFÉNY VS FÉNYFÜZÉREK

A gyertyák táncoló fénye barátságossá és meghitté teszi a hangulatot, egyre többen gyűjtanak gyertyákat, mécseseket a lakásban. Azonban megdöbbentő lehet, de a gyertya zárt térben történő használata erőteljesebb légszennyezést okozhat egy lakásban, mintha egy forgalmas úton lélegeznénk be a levegőt. (Levegő Munkacsoport felmérése).

tilt shift lens photography of tealight candle

Épp ezért, ne vessük el a fényfüzérek használatát, főleg akkor, ha a saját egészségünk a tét. Bár látszólag sokkal környezettudatosabb gyertyákat gyújtani, mint LED égősorokat, a saját egészségünk szempontjából a LED füzérekben keressük meg inkább a leginkább környezetbarát és energiatakarékosabb megoldást.

TÖBBSZÖR HASZNÁLATOS ÉS TERMÉSZETES DEKORÁCIÓ

Csábítóak a szezonális dekorációs termékek, az otthon évszakról évszakra történő felöltöztetése, azonban ezen nagyot foghatunk környezetvédelmi szempontból is, amennyiben tudatosak vagyunk.

Keressük mindenben a többször használható termékeket, például textilszalvétát, asztali futót, új párna helyett párnahuzatot, olyan eszközöket, melyek újra használhatók lesznek a következő évben is. Készíthetünk természetes anyagokból dekorációt, ajtókopogtatót, asztaldíszt. Sokszor még néhány leveles ág, toboz vagy kiszárított fű is jól mutat a vázában, nem kell mindent a lakberendezési boltokból megoldani.

clear glass vase on table