A JÓS UTCAI KÖZÖSSÉGI KERT a Békásmegyeri Lakótelepen gazdálkodási, növénytermesztési lehetőséget biztosító új közösségi kert kialakítására vonatkozó igényekre reagált. Egy olyan, a közterületen elhatárolt, előkészített zöldterületet szerettek volna a lakosok, ahol szervezett kertközösség formájában tudnak gazdálkodni és az ágyásokat egy-egy család, akár több generáció, együtt gondozza. A szerszámokat és a szükséges eszközöket közösen vásárolva, a kertben használt vízfogyasztás költségét megosztva a kert egyszerre nyújt lehetőséget gazdálkodásra és egy erős, helyi közösség megszerveződésére.

A lakossági igény, majd a műszaki-tájépítészeti felmérés után a kiválasztott terület környékén élők online szavazhattak arról, hogy létesüljön-e közösségi kert az adott területen. Ennek keretében jelentkeztek azok a szervezők, akik 2023-ban a kert működtetésére egy civil szervezetet hoztak létre, összefogva a kert üzemeltetése iránt érdeklődő környékbelieket. Az önkormányzat vállalta a kert infrastruktúrájának kialakítását (kerítés, magaságyások, kerti csap, szerszámtároló), a lakosság pedig vállalta, hogy önállóan szervez közösséget a kert működtetésére, így alakult meg a Jós utcai Közösségi Kert Egyesület.

Jelenleg 26 család gazdálkodik a kertben, mely 2023. augusztus végén került átadásra. A nyitás óta bizonyosságot nyert, mekkora ereje van a helynek. Számos programot, workshopot, közösségi eseményt szerveztek az elmúlt fél évben. A kertközösség összefogja a helyieket, akik nyitott napokon a nem egyesületi tagoknak is bemutatják a kertet.

A lakótelepi környezetben élők számára a kertészkedés lehetősége hatalmas előrelépés, hiszen sokan úgy nőnek fel, hogy nem találkoznak gazdálkodási módokkal. A lakosság számára egy közösségi kert egyszerre edukatív, fenntarthatósági és közösségteremtési lehetőség. Ki kell emelni azt is, hogy a kertben különféle generáció találkozik és tölt el minőségi időt együtt, melynek felbecsülhetetlen értéke van egy elidegenedő városias környezetben.