Workshopot tartottunk a fenntartható gazdálkodásról

posted in: Aktuális, Városi farm | 0

Július 31-én estefele a Csúcshegyi Menedékház árnyas kertjében a szokásosnál is több növénnyel találkozhattak az errejárók – a terület helyi flóráját ugyanis „vendégnövények” tették ideiglenesen még változatosabbá. Őket nem más, mint Borsosné Urbányi Eszter, az ide meghirdetett Növénytársulások és vízmegtartó termesztési technológiák kiskertekben elnevezésű workshop előadója hozta magával.

A macskamentától a thai bazsalikomig, az édesburgonyától az eperig, a gránátalmától a berkenyéig rengeteg olyan haszonnövény terítette be az előadás helyszínén elhelyezett asztalokat, amelyek a későbbiek során a szemléltetés eszközeivé váltak.

A nyilvános és ingyenes eseményre nem csak csúcshegyiek látogattak el. A kerület távolabbi részeiből is érkeztek olyanok, akik akár kiskertben, akár csak a balkonjukon már jelenleg is termesztenek növényeket, és szerették volna bővíteni kertészeti ismereteiket. Emiatt a többségnek az általános érdeklődés mellett egészen konkrét kérdései is voltak, amelyekre választ reméltek az előadónktól.

A kiskerti gazdálkodás elsősorban kísérletezés – adta meg az alaphangot Borsosné Urbányi Eszter. A következő mintegy 2 órában egy érdekfeszítő előadást hallgathattunk meg, ahol az elméletet és a gyakorlatot nagyszerűen vegyítve, a helyi adottságokra is folyamatosan kitérve, rengeteg szemléltető eszközt használva kaphattunk segítséget (és kedvet) ehhez a kísérletezéshez, vagyis a fenntartható növénytermesztéshez. Mindeközben a résztvevők fel tudták tenni a számukra aktuális fontos kérdéseket is, és a válasz nem is mindig az előadótól érkezett, ugyanis valódi közös gondolkodásba és tudáscserébe torkollott a találkozó. Mindezt a rengeteg ismeretet épp csak érzékeltetheti az előadás itt letölthető (picit módosított) prezentációja.

A meghirdetett témánk mellett természetesen szót ejtettünk az egész workshopot lehetővé tevő Csúcshegyi Városi Farm projektről is, beszámolva az aktualitásokról, elsősorban az aznap meginduló kérdőívezésről – amit rögtön többen is kitöltöttek a résztvevők közül.

Az este végén pedig senki nem távozhatott anélkül, hogy egy kisebb ajándékot (stílusosan virágmagokat) ne kapott volna. Reméljük, sok hasonlóan hasznos és jó hangulatú találkozót fogunk tudni tartani a jövőben. Nekünk rengeteg ilyen irányú ötletünk van már, de ha esetleg Önnek is van javaslata arra, hogy milyen témákról hallana szívesen, azt írja meg nekünk itt!