Új légszennyezettség-mérők telepítése Óbuda-Békásmegyeren

posted in: Aktuális | 0

A III. kerületi Önkormányzat úttörő kezdeményezést indított el, amelynek célja a kerület légminőségének javítása és a környezeti állapot folyamatos monitorozása.

A projekt hátterében a globális környezetvédelmi törekvések és a helyi lakosság egészségének megóvása áll. A városi területeken, mint Óbuda-Békásmegyer, a légszennyezettség fokozottan érinti a lakosságot. A szennyeződések, mint a PM (porszemcsék), számos egészségügyi problémát okozhatnak, a légúti megbetegedésektől kezdve a tüdőrákig.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának válasza erre a kihívásra egy hatékony, helyi szintű légszennyezettség-mérő rendszer kiépítése, amely eszközöket a Miskolci Egyetem fejlesztett ki. A kerület különböző pontjaira hat darab PMAir légszennyezettség-mérőkészüléket helyeznek ki. Ezek a berendezések a PM2.5 és PM10 részecskéket, valamint a hőmérsékletet, páratartalmat és légköri nyomást is képesek mérni.

A mérőállomások a Szőlő utca, Bécsi út, Pethe Ferenc tér, Római tér, Heltai Jenő tér és a Pitypang Művészeti Óvoda Ürömi úti tagóvodája közelében kerülnek elhelyezésre.

A légszennyezettségi adatokat az önkormányzat online felületeken nyilvánosságra hozza, biztosítva ezzel a lakosság számára a folyamatos tájékoztatást és a transzparenciát.

A Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat kezdeményezése nem csak a jelenlegi lakosok egészségét védi, hanem a jövő generációinak is biztosítja az élhetőbb környezetet. A projekt része a szélesebb városfejlesztési és klímastratégiának, amely a kerület élhetőségének javítására irányul.

A kerület lakosai mostantól közelebb kerülnek ahhoz, hogy jobban átlássák környezetük levegőminőségi állapotát. A lenti linkre kattintva, a Budapest jelölőre kattintva láthatók az egyes jelölők a kerületben, és arra kattintva a mért adatok is láthatók.

A mérőállomások által mért adatok itt láthatók >>>