Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata és a Levegő Munkacsoport a KEHOP-1.2.1-18-2018-00026 sz. pályázat keretében „szigetelő versenyre” hívja a III. kerület általános iskoláinak diákjait.

A versenyen maximum 10 fős csapatokkal lehet részt venni, iskolánként több csapat is indulhat.

A verseny célja, hogy a csapatok egy olyan építményt készítsenek, mely a lehető legtovább képes a környezeti hőmérsékletnél magasabb hőfokon tartani a belsejébe helyezett melegítő-párnát. A belső hőmérséklet változását egy digitális hőmérő ellenőrzi. Az a csapat nyer, akinek építményében a 3. napon a legmagasabb marad a hőmérséklet.

Az építményhez bármilyen, a háztartásban vagy iskolában fellelhető anyag felhasználható (például fém, fa textil, üveg, műanyag, papír, csomagolási polisztirol hulladék, műanyag palack, fólia, stb.). A kereskedelmi forgalomban kapható házak szigetelésére használt rendszerek elemei nem használhatóak.

A versenyre 2022. január 31-ig kell elkészíteni az építményeket, melyek építéséről rövid fotókkal illusztrált építési dokumentációt kell készíteni. A melegítő párnákat és hőmérőket minden jelentkező iskola részére eljuttatja a Levegő Munkacsoport. Az építmények legnagyobb kiterjedése nem lehet 100cm-nél nagyobb.

Nyeremények:

  • A győztes csapat minden tagja 5.000,-Ft pénzjutalomban részesül.
  • Az első három helyezett iskolája egy légszennyezettség-mérő készüléket kap ajándékba, mely a nap 24 órájában képes a levegő minőségének vizsgálatára és internetes adatbázisban való megjelenítésére.
  • Az első öt csapat minden tagja egy lábra helyezhető tépőzáras fényvisszaverőt kap ajándékba.
  • Az összes résztvevő diák között két darab családi állatkert-belépőt sorsolunk ki, mely 2022. december 31-éig használható fel a Fővárosi Állat– és Növénykertben.

A jelentkezés határideje 2022. január 24.

Az építmények elkészültének határideje 2022. január 31.

A verseny várható befejezése: 2022. február 5. (A melegítő párna behelyezését követő 72. óra.)

A versennyel a szervezők célja, hogy a diákok az energiatudatosság és az energiahatékonyság fontosságát saját munkájukon keresztül éljék át: tapasztalják meg, hogy elképzeléseik hogyan működnek a valóságban. A legeredetibb elképzeléseket internetes oldalainkon is bemutatjuk.

További információ: horvath.zsolt@levego.hu