Ökoépítészet – a jövő fenntartható házai

posted in: Aktuális | 0

Egyre többen érdeklődünk az épületek, otthonok fenntarthatósága iránt, akár új ház építésénél, akár meglévő otthonok, intézmények felújításánál.

A fejlesztések sok esetben nem csak esztétikai célokat szolgálnak – jó esetben egy épület fejlesztésénél ügyelnek arra, hogy energetikai szempontból is könnyebben fenntartható legyen, vagyis az épület kialakítása és működése kevesebb károsanyag-kibocsátást hozzon magával.

A környezettudatos építészet többféle szempontból használ alternatív megközelítéseket.

Kialakítás

Egy ház építésénél vagy felújításánál egyaránt fontos a megfelelő szigetelés, mely nagyban csökkenti majd az otthon, vagy intézmény energiafelhasználását – a szigetelőanyagok tárháza óriási, ma már nem csak kívül, de akár belültől is tudjuk utólagosan szigetelni a házunkat. Továbbá nagyon fontosak a jó nyílászárók, a megfelelően szigetelő tető, és persze a talaj felől történő szigetelés is.

A tető építésekor, felújításakor már eleve kialakíthatunk napelemeket, vagy napelemes cserepekkel segíthetjük a ház áramfogyasztásának optimalizálását.

Energetika

A napelemek használata mellett más módon is tudjuk az energiafogyasztást optimalizálni: vannak a szél energiáját, illetve geotermikus energiát használó fűtőrendszerek, de divatos megoldás a levegős hőszivattyú használata is, mely épp fordított elven működik, mint a légkondícionáló és a külső hőmérsékletet használja fel fűtéskor.

Woman Wearing White V Neck Shirt Using Space Gray Iphone 6

A korszerű energetikai rendszereket tovább támogatják az okos megoldások, amikor akár távolról tudjuk irányítani az otthonunk fűtését, a bojlert, hűtőt, tehát jóval több esélyünk van azok energiatakarékos működtetésére, amikor épp nem használjuk az épületet.

Önfenntartó házak

Az önfenntartó, vagy autonóm házak számos forradalmian új, vagy igen komoly hagyományokkal rendelkező metódust vonultatnak fel, aminek eredménye, hogy egy épület működése minimális terhet jelent a bolygó számára. Ilyen lehet az energiafelhasználás önállósága – amikor az épület gyakorlatilag megtermeli az üzemeléshez (fűtés, melegvíz, főzés, áramfogyasztás) szükséges energiát, sőt, akár még többet is termel annál, mint amennyit felhasznál.

Jellemző még, hogy a házban lévő berendezések segítik a vízfogyasztás radikális csökkentését azzal, hogy a mosogatógép, mosógép szürkevizét felhasználják más vízfogyasztó berendezéseknél, illetve az esővizet is hasznosítják.

Terveink szerint 2021. április 14-én 18 órától az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő facebook oldalán a fenti témákról fogunk beszélgetni, FACEBOOK LIVE közvetítéssel!