Öko-piknik az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében

posted in: Aktuális | 0

Óbuda-Békásmegyer Ukrán Nemzetiségi Önkormányzata a Kispesti Ukrán Nemzetiségi Önkormányzattal és a Kőbányai Ukrán Önkormányzattal, illetve az Ukrán “Egység” Egyesület Oktatási és Művészeti Központtal együtt szerveztek edukatív célzatú öko-pikniket a tanulóiknak, amelynek keretében a tanév is szimbolikus lezárása került.

A járványhelyzet rávilágított a bolyónk és emberi létezésünk törékenységére. Arra, hogy a javak, amiket magától értetődően a magunkénak érzünk, azért a bolygónk és végső soron mi is  nagyobb árat fizetünk, mint ahogyan azt korábban gondoltuk. Földünk és környezetünk szeretete, a velük való együttműködés és a róluk való gondoskodás mára esszenciális jelentőségűvé váltak, a saját, de legfőképpen a következő generációk túlélésének szimbólumaivá váltak.

A közös felelőségvállalás fontosságára való ráeszmélés egyre több szervezetnek lett szívügye, köztük az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat is. Az összejövetel tematikáját tekintve, egy gyermekeknek szóló előadással kezdődött, amelyben a hulladék elhelyezésének problémáját vették górcső alá az eseményen jelen lévő nevelési szakemberek.

Szelektív hulladékgyűjtés

Az állam különböző módokon oldja meg az egyes hulladékfajták kezelését. Az esemény szervezői szerint bármilyen módszer is kerül kiválasztásra, a hulladék elleni küzdelem megkezdésében az első lépés a szemét szétválogatása, amely mindannyiunk felelőssége. Óbuda-Békásmegyer Ukrán Nemzetiségi Önkormányzatának elnökhelyettese elmondása alapján a tanulók szülei gyakran teszik fel maguknak a kérdést, hogy hogyan lehet egészséges, boldog és tudatos gyermekeket nevelni.  A helyi nemzetiségi önkormányzat képviselőinek meglátása szerint a saját példamutatás és a tudatos erőfeszítés a leghatékonyabb eszközök. Az értékvállalás szellemében a rendezvény legfontosabb küldetéseként a gyerekek játékos oktatáson vehettek részt, amelynek a célja a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára való rávilágítás volt, mint a környezettudatos viselkedés első lépése. Az oktatáson kiemelt figyelmet kapott a veszélyes hulladékok kezelése is, az előadás végén pedig a gyerekeknek lehetőségük nyílt olyan feladatok elvégzésére, amelynek a segítségével a megszerzett elméleti ismereteiket alkalmazhatták a gyakorlatban.

Globális nevelés

A piknik egy globális nevelési tematikus blokk megtartásával folytatódott, amelyet az esemény koordinátorai a környezetszennyezés a természetre gyakorolt ​​negatív hatásaival kapcsolatosan tartottak. Fotókkal személtették a diákoknak a világ legnagyobb hulladéklerakóinak szomorú valóságát. A képek nézegetése közben szóba került a természetes vizek szennyezése és a környezetszennyezés káros hatásainak közvetlenül kitett állatok helyzete.

Környezetbarát gasztro élmények

A globális nevelési részt egy közös étkezés követett, ahol az ételfogyasztás környezetbarát edényekből és evőeszközökkel történt. A közös étkezőasztalon pedig finom házi készítésű főételek, sütemények és különféle kulináris remekművek tették felejthetetlenné a pikniket nemcsak a gyerekek, hanem a szülők számára is.

Kalandpark és gondoskodás az állatokról

Befejezésképpen a gyerekek ellátogathattak a kedvenc kalandparkjukba és az állatkertbe, ahol apró állatokról gondoskodhattak. A természettel és az egymással való törődés nemcsak a gyermekek, hanem a felnőttek számára is a modern élet legfontosabb alkotóeleme a program szervezői szerint.

Kitekintés

Az Óbuda-Békásmegyer Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat jövőbeli tervei között is szerepel, hogy különböző öko-projekteket valósítson meg. Ahogyan korábban is említették, saját példájukkal szeretnék megmutatni a gyermekeknek és másoknak, hogy mennyire fontos, hogy mindannyian környezettudatossá váljunk, hiszen a jövőnk sikeressége ezen múlik.

Az öko-pikniken készült fotókat az Óbuda-Békásmegyer Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat bocsátotta rendelkezésünkre.