Az Óbudai Platán Könyvtár és fiókkönyvtára, a Békásmegyeren található, Ezüsthegyi Könyvtár elkötelezetten áll ki a környezettudatosság mellett, szolgáltatásaival, rendezvényeivel, és magával a könyvtárak épületének fenntartási módjával is tenni kíván a klímaváltozás ellen. A könyvtárak alapvetően környezetbarát szolgáltatásának mondható könyvek, folyóiratok kölcsönzésén túl az Óbudai Platán Könyvtár és Ezüsthegyi Könyvtárának számos további speciális szolgáltatásában is megjelenik az öko szemlélet.

Fontosnak tartjuk a belső és külső tér közötti kapcsolat megteremtését, azt hogy összehangoljuk a könyvtári és a kerti szolgáltatásokat. A könyvtáraink épületei szelektív hulladékgyűjtéssel, energiatakarékos világítással segítik környezetüket, udvarainkon kialakított kert rész tavasztól őszig szerves része, helyszíne az olvasásnak, a kulturális programoknak. A kert nyugtató, jótékony hatása az ember mentális és érzelmi állapotára közismert. A szabadtéri olvasóteremmel hozzájárulunk a stresszcsökkentéshez, a feloldódás előmozdításához. Szeretnénk nyugodt környezetet teremteni akár az elszigeteltségre és elmélyülésre (egyéni szabadtéri „olvasóboxok”, „tanulósarkok”), akár a csendes beszélgetésre vágyó látogatók számára. Mindemellett könyvtáraink saját különgyűjteménnyel rendelkeznek a témában, amit  „Öko sarok” névvel jelzünk, illetve az állománygyarapításban is tudatosan hangsúlyt kap. A kültéri olvasási lehetőség mellett a kertben és az épületben is egyaránt elérhető a wifi szolgáltatás lehetőséget teremtve a saját eszközök használatára. Szintén tudatos tervezés mentén kerékpár tárolókat is kialakítottunk, ezzel is támogatva olvasóinkat a környezetbarát közlekedésben.

Könyvtáraink számos korosztály számára szerveznek kulturális és szabadidős programokat. Többek között irodalmi esteket, könyvbemutatókat, ismeretterjesztő előadásokat, csoportos foglalkozásokat, melynek egy részét a rendelkezésre álló szabadtéren valósítjuk, nagy hangsúlyt fektetve a programszervezésben az öko témákra. Ezüsthegyi Könyvtárunkban rendszeresek a gyerekeknek szóló öko-játszóház és a felnőtteket célzó ökoklub, ahol a zero waste, a hulladékmentes háztártások elősegítéséhez praktikus tippekkel szolgálunk, illetve ezt segítő hasznos eszközöket workshop jellegűen el is készítjük.

Ezüsthegyi Könyvtárunk olyan speciális zöld szolgáltatásokat is bevezetett, mint a fűszerkert, a minta tankert vagy a magkönyvtár. A fűszerkertben és a minta tankertben az alapvető és legismertebb növények, gyógynövények találhatók, melyeket a közösségi kertek elve szerint közösen termesztünk, közösen szüretelünk, szárítunk és használunk fel. A fűszerkert nyáron a limonádézóhoz friss mentát, citromfűvet biztosít. A limonádézót télen felváltja a herbateázó. Minta tankertjeink óvodás és iskolás csoportok könyvtárhasználati foglalkozásainak helyszínéül is szolgál, mellyel növelni szeretnénk a gyerekek fogékonyságát a kertgondozás, a környezettudatosság és az ezzel járó felelősség tekintetében. A kertek szüretelését követően az ültetéshez felhasználható magok, begyűjtés után a magkönyvtári állományba kerülnek. Magkönyvtárunkban vetőmagokat könyvtári módszerrel katalogizálunk és kínálunk kölcsönzésre. A kölcsönzött magokért természetesen szintén magokat várunk vissza. Magkönyvtári szolgáltatásunk idén szeptemberben indul el.

Az Óbudai Platán könyvtár által 2012 óta működtetett Óbudai Könyvmegállók a harmadik kerületieket és az átutazókat könyvcserére buzdítva igyekeznek környezetbarát közösségi térré válni. A hat felnőtt és az öt gyerekkönyvmegálló azzal a céllal létesült, hogy a könyvtárak nyitvatartási idején túl is legyen ösztönző színtere a könyvekkel, az olvasással és az olvasást szerető emberekkel való találkozásnak, melyek erősítik az olvasás igényének feltámasztását, az egymásra figyelés, a kölcsönösség és a környezettudatosság gondolatát.

Óbudai Platán Könyvtár: 1031 Budapest, Arató Emil tér 1. (bejárat a Kadosa utcáról) +36 1 439 0936 platan@kszki.obuda.hu facebook.com/platan.konyvtar  platankonyvtar.hu

Ezüsthegyi Könyvtár: 1038 Budapest, Ezüsthegy u. 16. (bejárat a Rózsadomb utcáról) +36 1 454 0826 platanf@kszki.obuda.hu facebook.com/ezusthegyikonyvtar  platankonyvtar.hu/fiokkonyvtar/

Óbudai KönyvMegállók: https://platankonyvtar.hu/obudai-konyvmegallok/