Műfenyő vs élő fenyő

posted in: Aktuális | 0

Mivel ártunk kevesebbet, ha műfenyőt veszünk, amit évről-évre használhatunk, vagy ha élő fenyő alá tesszük az ajándékokat?

Független életciklus elemzés alapján nemrég vált bizonyítottá, hogy legalább 20 évig kell használni egy műfenyőt ahhoz, hogy környezetterhelése egyenértékű legyen azzal, ha minden évben vágott, élő fenyőt díszítenénk fel. Azon túl, hogy a gyártásnak és szállításnak (a műfenyők nagy része kínai importcikk) már bőven nagy az ökológiai lábnyoma, a legnagyobb probléma, hogy a műfenyők nagy része PVC-ből készül, melynek gyártása során mérgező anyagok kerülnek a környezetbe.

A legtudatosabb választás, ha nem műfenyőt használunk, hanem évről-évre Magyarországon nevelt, kimondottan karácsonyfának ültetett fenyőt vásárolunk, méghozzá a közelünkből származó fenyőtelepről. A facsemeték helyére újak kerülnek és a karácsonyfának termesztett fenyők évente hatalmas mennyiségű szén-dioxidot kötnek meg. Erről bővebben ír a III. kerület főkertésze is, az obuda.hu oldalon található cikkben. 

Mindezeken túl a műfenyő biztosan szemétté válik néhány éven túl, megsemmisítésének szintén hatalmas az ökológiai lábnyoma, míg a vágott fenyő összehasonlíthatatlanul gyorsabban lebomlik és újra a természet részévé lesz.

Az élő fenyő kapcsán további alternatíva, hogy gyökeres, vagy vágott fenyőt válasszunk. Itt sem feltétlenül a gyökeres fa számít tudatosabb választásnak, hiszen a szobában heteken átt tartott fenyő sok esetben már nem tud megeredni a kiültetése után. Erről a témáról szintén találhatunk egy hasznos cikket a III. kerületi főkertésztől. 

Örömteli, környezettudatos karácsonyi készülődést kívánunk!