Mitől okos egy város?

posted in: Aktuális | 0

A 2021-es év utolsó szemléletformáló beszélgetésén a SMART CITY, vagyis az okos város volt a témánk. Kulcsár Sándor és Kádár Bálint szakértők segítségével körbejártuk Budapest, ezen belül a III. kerület smart jelenségeit és lehetőségeit.

SMART CITY JELENSÉG

A smart city fogalmat először technológiák marketing kifejezéseként kezdték el alkalmazni. A fogalom azonban túlnőtt a marketingen és ma már számos városi jelenség tekinthető “smart” törekvésnek

TECHNOLÓGIA ÉS DIGITALIZÁCIÓ

Természetesen első körben a technológiák és a digitális megoldások kapcsolódtak az okos, vagy intelligens város jelenségéhez. Tipikus smart megoldás például a BKK futár alkalmazás, ami abban segít, hogy kevesebb várakozási idővel, optimálisabb legyen a tömegközlekedés használata. Ez jó a lakosságnak, jó a városnak, jó a közlekedésnek és a levegőnek is – hiszen ha gyorsan eljutunk A-ból B-be tömegközlekedéssel, talán könnyebben elengedjük az autó használatát.

KOMMUNIKÁCIÓ

Az okos város lételeme a folyamatos kommunikáció, a város vezetése és a lakosság között. A beszélgetésben mintaként hangzott el Bécs városa, ahol például a városi térinformatikai rendszerben előre le lehet foglalni azokat a kültéri grillezőhelyeket, melyeket a város biztosított a lakosság számára.

Egy okos város figyel a benne élők igényeire és szükségleteire és igyekszik kreatív megoldásokat találni az igények alapján. Ezért is fontos, hogy kialakuljon egy párbeszéd a lakosság és az egyes szakértők, fejlesztők, városvezetők között.

MINDSET

Az okos városban uralkodó szellemiség: innovatív, proaktív, kreatív. Akár benne élünk, akár a városért dolgozunk, ezzel a hozzállással tudjuk elősegíteni, hogy a város egyre rugalmasabban alkalmazkodjon a benne élők igényeihez és egyre több olyan megoldás szülessen, ami élhetőbbé teszi a települést.

FENNTARTHATÓSÁG

A fenntarthatóság nem egyenlő a zöld témákkal, fontos, hogy megkülönböztessünk három fenntarthatósági pillért: gazdasági, környezeti és társdalmi fenntarthatóságról egyaránt beszélhetünk. Természetesen ezek között van kapcsolódás és jó esetben egyszerre valósul meg mindhárom. A technológiák fejlődése szerencsére egyre inkább támogatja a környezeti fenntarthatóságot, ami egyre több smart városi megoldásban jelenik meg.

A teljes beszélgetés megtekinthető itt >>>