Mit vihetünk magunkkal a jelenlegi járványhelyzetből?

posted in: Aktuális | 0

Az akutális járvány miatt a világ számos országában, radikálisan megváltozott az emberek életmódja. Jelentősen csökkent az emberi jelenlét, a turizmus, a közlekedés, az ipar okozta károsanyag kibocsátás.

Már most látszik, hogy ez milyen jótékony hatással van a környezetre, félő azonban, hogy ha véget ér a járvány, az emberek majd igyekeznek “bepótolni” az elmulasztott élményeket.

De várjunk még egy kicsit a pesszimizmussal… Nézzük meg, mit tanulhatunk ebből a helyzetből, mi az, amit tudásként, tapasztalatként akár tovább is vihetnénk magunkkal a járványmentes időkre?

UTAZNI JÓ, DE NEM KÖTELEZŐ

A járványhelyzet alatt igazán megtapasztaljuk, hogy utazás nélkül is lehet élni. Amikor csökkentjük az utazásaink mennyiségét, akkor nem csak élményeket veszítünk, hanem sokat nyerünk is! Hiszen pénzt spórolunk, energiát spórolunk és még az ökológiai lábnyomunk is csökken. Rájövünk, hogy úgy is lehet élni, hogy nem utazunk el negyedévente külföldre és nem lesz sokkal szegényebb az életünk. Ráadásul az utazási kedvünket belföldön is kiélhetjük!

A minennapos utazás, a közlekedés is jelentősen csökken és ezzel is együtt lehet élni. Sok dolgot online is elintézhetünk: számlafizetéseket, vásárlást, tanulást, munkát. Ha valahova el kell jutnunk, válaszhatjuk a szociális távolságtartást gyaloglás, kerékpározás révén.

OTTHONRÓL IS LEHET DOLGOZNI

Bár a munkába való bejárás általában nem az egyéni munkavállalók döntése, a cégek, munkahelyek megtapasztalhatják ebben az időszakban a home office munkavégzés gyakorlatát. Rájövünk, hogy egészen sok mindent lehet otthonról csinálni, sokszor még produktívabb is lehet, hogy ha otthon dolgozunk, jobban koncentrálunk, kevesebb megbeszélés veszi el az időt, gyorsabban, önállóban hozunk meg döntéseket.

klímastratégia-óbuda

Ezen felül sokan akár órákat spórolnak meg azzal, hogy nem kell naponta autóval vagy tömegközlekedéssel munkába járni. Ennek révén csökken a város forgalmi leterheltsége, tisztább a levegő, kevesebb az autó.

A FŐZÉS REMEK IDŐTÖLTÉS

Bezárnak az éttermek és a kiszállítás egy idő után nehézkessé, unalmassá válik, vagy nem akarunk sorban állni a péknél? Mindezek révén könnyebben rákaphatunk az otthoni fözésre, vagy arra, hogy nekiálljunk kenyeret, péksüteményeket sütni. Ennek révén sokkal egészségesebben étkezhetünk, adalékanyagmentes, friss ételeket ehetünk nap, mint nap!

klímastratégia-online-véleményezés-koronavírus-karantén-főzés

ONLINE IS TANULHATUNK!

Az online oktatás hatalmas lehetőségét, mind tanár, mind diák oldalról sokan csak most tapasztalják meg, az önkéntes vagy már nem is annyira önkéntes karanténban. Számos szolgáltató kénytelen átállni online működésre: ennek révén pedig becsatlakozhatunk jógaórára, közös festésre, tanulhatunk nyelvet, vagy akár egy komplett szakmát is online! Ez persze eddig is így volt, de most hatalmas kínálat áll rendelkezésünkre, akár ingyenes, akár fizetős formában!

Mindezeket a járványhelyzet utánra is átmenthetjük magunkkal. Ha már szabadon lehet közlekedni, akkor is választhatjuk a kevesebb közlekedést, kerékpáros közlekedést, gyaloglást. Sok szolgáltatáshoz, képzéshez nem is kell utazni, online is elvégezhetjük. A külföldi utazásaink csökkentésével pedig hatalmas hasznot hajtunk a bolygónak!