Mit üzen nekünk az ausztrál tűzvész?

posted in: Aktuális | 0

A hónapok óta tartó tűzvész Ausztrália minden államát érinti és a becslések szerint félmilliárd állat halálát okozta már. A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy ez csak ízelítő a ránk váró jövőből, ha nem teszünk azonnal a klímaváltozás sebességének csökkentése érdekében.

Az Amazonas medencéjét érintő tűzvész nagy nyilvánosságot kapott, de kevesen tudják, hogy az elmúlt években Indiában, Kanadában, Kaliforniában, Portugáliában, Svédországban és a Kanári szigeteken is hatalmas tűzesetek pusztítottak, melyek gyakorisága és mértéke a tudósok szerint köthető a klímaváltozás növekvő üteméhez.

Az utóbbi hetekben, hónapokban az ausztrál tűzvésztől hangos a média, számos szervezet fogott önkéntes munkába, szervezett gyűjtéseket a pusztító katasztrófa mentőakcióit és az állatok gondozását támogatva. Az elmúlt év magas hőmérséklete, száraz, csapadékszegény időjárása jelentősen kedvezett az ausztrál bozóttűz kialakulásának és terjedésének, ezek az időjárási szélsőségek pedig összefüggésben lehetnek a klímaváltozással.

A klímakutatók szerint az ausztrál eset megmutatja: ez vár a Földre, ha nem teszünk azonnal valamit. A magas hőmérséklet, a szélsőséges időjárás, a szárazság egyre több területen fog tűzvészeket produkálni, mely mind az emberek, mind az állatok és növények pusztulását okozza.

Egyéni szinten úgy érezhetjük, nem tehetünk sokat a klímaváltozás ellen. Azonban ha minden ember tudatosan csökkentené az ökológiai lábnyomát, a szén-dioxid kibocsátását, akkor együttesen már sokat tudunk tenni és lassítani tudjuk a Föld felmelegedésének ütemét!