Mi vagyunk a jövő, beleszólást kérünk!

posted in: Aktuális | 0

A Levegő Munkacsoport és a III. kerületi Önkormányzat klímatudatos vitafórumot szervez általános felső tagozatos és középiskolás diákoknak. A fórum 2023. október 27-én kerül megrendezésre a Szindbád Rendezvényteremben.

Korunk talán legfontosabb kihívása a globális éghajlatváltozás. A káros folyamatok lassítása és a környezeti, gazdasági és társadalmi következmények enyhítése kulcsfontosságú a jövő nemzedékek szempontjából. Az ezzel kapcsolatos döntésekbe azonban az állampolgárok – különösen a fiatalok –  gyakorlatilag alig szólhatnak bele. Az Európai Unió ambíciózus tervet dolgozott ki arra, hogy 2050-re elérjük a szén-dioxid-semlegességet, de az odáig vezető út nem ígérkezik könnyűnek. A hamarosan felnőtté váló diákok véleménye, aktivitása alapvetően határozza meg bolygónk jövőjét. A „Zöld jogok a fenntartható jövőért – erősítsük a társadalmi részvételt az EU éghajlatvédelmi céljainak elérésében” című projekt keretében ezért vitanapot tartunk 14-18 éves diákoknak, ahol szabadon és előítéletek nélkül fejthetik ki álláspontjukat és megoldási javaslataikat.

PROGRAM

A vitanapon 6-8 fős 14-18 év közötti diákdelegációk részvételét várjuk. Összesen kb. 50-60 résztvevőre számítunk. A program első felében közösen vesznek részt a diákok, meghallgatják az előadásokat és bemutatják az előre elkészített rövid (max. 1-2 perces) videójukat – reklámfilmjüket/antireklámfilmjüket, amely a klímaváltozással kapcsolatos témákról szól.

A zsűri szavazatai alapján a legjobb reklámfilm készítői díjat kapnak. A program második részében a diákok külön szekciókban vitát folytatnak a lenti témákban moderátorok segítségével.

További információk, jelentkezés: bendik.gabor@levego.hu