Mi legyen az avarral?

posted in: Aktuális | 0

A zöldhulladék égetése 2021. január 01-től tilos, ugyanakkor sokan nem értik mi a baj ősszel az összegyűjtött levelek elégetésével. Miért ne égessük el az avart, és milyen már alternatívák vannak a falevelek kezelésére?

Miért ne égessük el?

A száraz tüzifával való tüzelés is juttat káros anyagokat a levegőbe, azonban ennek többszöröse az, ami az avar égetésekor a légkörbe jut. A nedves, összetömődött növényi anyagok oxigénhányosan, sokáig füstölögnek, melynek szennyezése jelentős. Az égés során keletkező káros anyag az emberek közvetlen közelében termelődik, tehát összességében nem csak a levegőt, de a közvetlenül beszívott levegőt károsítja.

Komposztálás

Az összegyűjtött avar egyrészt búvóhelyül szolgálhat a kisállatoknak, másrészt néhány hét alatt komposztálódik. Fából is készíthetünk saját magunknak komposztálót, vagy egy egyszerű komposztdombot, ahova összehordjuk a leveleket. A diőfa levele hosszabb időt vesz igénybe, de néhány hónap alatt lebomlik.

Zöldhulladék elszállítása

Vidéken sok helyen adott a zöldhulladék központi (kijelölt kukákban történő elszállítása), illetve hulladékudvarokban mi magunk is leadhatjuk az összegyűjtött zöldhulladékot. Szintén megoldás erre szakosodó cégeket megbízni a zöldhulladék elszállításával, akik akár lebomló zsákot is biztosítanak a tárolásra.

Az avar égetése nem csak tilos, de rendkívül veszélyes is egy adott település levegőminőségét tekintve. Akár a helyben történő komposztálást, akár a zöldhulladékként történő elszállítást is választjuk, már sokat tettünk környezetünk és a Föld megóvásáért!