Mekkora a karbonlábnyoma egy tábla csokinak?

posted in: Aktuális | 0

Hatalmas. Meglepő, ugye? Ha visszafogjuk a csokifogyasztást, nemcsak csinosabbak leszünk, de a környezet terhelését is csökkenthetjük.

Az elmúlt évtizedekben több millió hektár erdőt irtottak ki a kakaótermesztés miatt.

A kakaó részben felelős a klímaváltozás miatt, derül ki a MÁSFÉLFOK online magazin cikkéből.

Meglepő adat: 1988 és 2008 között összesen 2-3 millió hektár erdőt irtottak ki a kakaótermesztés miatt, többek között Nyugat-Afrikában és Indonéziában. Erre biztosan nem gondolunk, amikor egy kis édességre vágyva elmajszolunk néhány bonbont, vagy egy finom étcsokit a kanapén.

Így tehát a kakaó is rendelkezik karbon-lábnyommal, méghozzá elég naggyal: 1 kg kakaóra eső szén-dioxid kibocsátás 19-szorosa a kukoricáénak, és harmada a marhahúsnak.

Érdekes azonban az összefüggés, hogy míg a kakaótermesztés felelős az erdőirtásért, így a klímaváltozásért is közvetve, a kakaótermesztésre alkalmas időjárás azonban pont nem a klímaváltozás hozta időjárás, tehát a felmelegedéssel együtt egyre kevesebb terület lesz alkalmas a kakaó termesztésére. Ez igazán szomorú összefüggésre mutat rá: több millió hektár erdő pusztul el a kakaó termesztése miatt, viszont egy idő után, már kakaót sem lehet termeszteni az adott területeken, a csökkent csapadék és megnövekedett hőmérséklet miatt.

Ez is rámutat arra, hogy a természetet nem lehet a végtelenségig kizsákmányolni, meg kell tanulnunk együttműködni azzal.

Egy apró lépés, amit már ma megtehetünk: csökkentsük étrendünkben a magas karbon-lábnyomú élelmiszereket, így a húst és a kakaót is. Minél kevesebb csoki, annál kevesebb kiló, jobb közérzet és a kakaó iránti kereslet csökkenése vélhetőleg az erdőirtás ütemét is csökkenti majd.