Lakásfelújítás? Legyen klímatudatos!

posted in: Aktuális | 0

A klímavédelem kiemelt része az energetikai hatékonyság, hiszen a lakóépületek energiaellátása hatalmas teher a bolygónak. Íme néhány ötlet, hogyan tudunk egyszerre spórolni a rezsin és klímatudatosak lenni, amikor a felújítás ideje jön el!

Számos lehetőség van arra, hogy amikor hozzáfogunk lakásunk, házunk felújításához, akkor ne csak az esztétikai szempontok vezéreljenek, hanem az is, hogy energiafogyasztásunk csökkenjen.

ENERGETIKAI TERV KÉSZÍTÉSE

A felújítások zöménél nem készül energetikai terv, pedig ez nem csak a klímatudatosság miatt fontos. A fűtési rendszerünk megválasztása komoly hatással van a mindennapos kiadásokra és a lakóház energiafelhasználására is. Amikor pedig egy felújítás nem tudja a legfontosabb energetikai fejlesztéseket egyszerre érinteni (szigetelés, nyílászárócsere, fűtési rendszer) akkor érdemes lehet előre tervezni és több lépcsőben végrehajtani a szükséges lépéseket.

AKÁR 80% ENERGIÁT MEGSPÓROLHATNÁNK

Kevesen tudják, de egy átgondolt (mély)felújítás révén egy lakóház energiafelhasználása akár 80%-kal is csökkenhet! Megfelelő hőszigetelésű nyílászárók, megfelelő szigetelés, megfelelő fűtési rendszer – a töredékére csökkentheti a felhasznált energia és a rezsi mértékét is.

NE A LEGOLCSÓBBAT VÁLASSZUK

Az építési anyagok folyamatos áremelkedése révén egyre valószínűbb, hogy a felújítók a mind olcsóbb anyagok és termékek felé mozdulnak el. Azonban egy olcsó nyílászáró beépítése pillanatnyilag ugyan csökkenti a költségeinket, hosszútávon azonban a rezsikben kifizetjük azt a pénzt, amit a választással megspóroltunk. A szigetelőanyagoknál szintén igaz, hogy ha nem megfelelő a szigetelőanyag mérete, vastagsága, minősége, akkor nem okoz érdemi energiamegtakarítást.

KORSZERŰ ÉS FENNTARTHATÓ FŰTÉSI RENDSZER

Sok olyan eset van a felújítás során, amikor a trendek és ismerősök hatására olyan fűtést választunk, ami később esetleg energiapazarlást vagy ráfizetést eredményez. A távolról is irányítható elektromos fűtési rendszer rendkívül korszerűnek tűnhet, azonban a fogyasztását tekintve már alaposan megfontolandó, hogy hova érdemes kialakítani.

Ezért lehet fontos, hogy a felújítás előtt vagy közben, konzultáljunk egy energetikussal, illetve a költségeinkhez mérten akár több lépcsőben hajtsuk végre a felújítást, az energetikai hatékonyság jegyében.