Koronavírus és klímaváltozás

posted in: Aktuális | 0

A koronavírus-fertőzés egyre gyorsuló tempóban éri el az országokat, és erre egyre komolyabb megszorítások és óvintézkedések történnek világszerte.

Magyarországon az iskolák bezárása, a rendezvények beszüntetése, az éttermek, szórakozóhelyek korlátozása és a lehetőség szerinti otthoni munka eredményesen csökkentik az emberek közötti interakciót, így a járvány terjedése is lassabb lehet.

A járvány világszintű jelensége számos gondolatot felvet. Egyrészt, ezekben a hetekben a bőrünkön tapasztalhatjuk a globalizáció hatását, mely sajnos nagy mértékben kedvez a vírusok szaporodásának. Az emberek gyakori utazása, az országok közötti ingázás, a tömegrendezvények, az internetes vásárlások mind segítik a vírusokat a terjedésben, szaporodásban, ráadásul azok minél többféle immunrendszerrel találkoznak, annál hatásosabban alkalmazkodnak és fejlődnek tovább szaporodási képességeiket tekintve.

A másik szemléletmódja a járványnak abból a tényből fakad, hogy egyetlen zöld mozgalom sem volt képes akkora mértékben csökkenteni a szén-dioxid kibocsátást, mint a koronavírus járvány.

 

Velence csatornáinak vize tisztul – A kép forrása: www.travelo.hu

 

 

Kína légszennyezettségének változása – A kép forrása: CNN.COM

 

A repterek korlátozásai, az ipari leállások Kínában, az otthoni munkavégzés, az Európa-szerte terjedő óvintézkedések és drasztikus leállások sora már most hatalmas eredményt ért el a szén-dioxid kibocsátás csökkentésére irányuló küzdelemben. Ugyanakkor azt is látjuk, hogy ez mennyire kedvezőtlen a gazdaságnak: emberek, cégek, akár országok mehetnek tönkre ebben a leállásban.

A járvány hatása óriási, következménye egyelőre nehezen megjósolható. Az biztos, hogy ha otthon maradunk, akkor mind a vírus terjedésének megállítása, mind a környezetvédelem terén a lehető legjobb dolgot tesszük!