Készül a III. kerület klímastratégiája

posted in: Aktuális | 0

Mind az óbudai, mind a békásmegyeri klímakör túl van néhány alkalmon, készül Óbuda-Békásmegyer klímastratégiája, mely a lakossági visszajelzéseket, ötleteket is magában foglalja majd.

Szeptember óta zajlanak a klímakörök Óbudán és Békásmegyeren. Mindkét csoport “fej-fej mellett” halad az ötletelésben, a kérdésekre, felmérésekre adott válaszokat, visszajelzéseket pedig a csoportok szakértő vezetői fogják majd össze a klímastratégiában.

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy miért is van szükség klímastratégiára? Miért készül egy városrész a klímaváltozásra?

A települések klímaváltozásra való készülése egyúttal figyelemfelhívás és szemléletformálás is. Ha egy településrész szembenéz a várható változásokkal, készül az alkalmazkodásra, esetleg ötleteket gyűjt, hogy a saját szintjén mit tehet a folyamat lassítása érdekében, az sok-sok pozitív eredményt hozhat magával. Hiszen minden egyes cikkel, hírrel, eseménnyel formálódik az emberek gondolkodása, vélekedése, felismerik, hogy mennyi mindenen tudnak változtatni akár a saját életükben, ami csökkenti az ökológiai lábnyomukat, a szén-dioxid kibocsátásukat.

Helyzetértékelés

Minden stratégia-alkotás első lépése, hogy felismerjük azt, mi a jelenlegi helyzetünk. Mitől szenvedünk, milyen változásokat észlelünk, mi az, ami miatt egyáltalán beszélünk valamiről, foglalkozunk egy témával. A helyzetértékelést nem csak a klímakörökben hajtottuk végre, online formában bármikor kitölthető a kérdőív >>>

A helyzetértékelésen belül a tapasztalható negatív hatások erősségét határoztuk meg.

Klímatudatosság, kockázatok csökkentése

Ha felismertük, értékeltük a helyzetünk, akkor fontos, hogy azt is tudatosítsuk, hogyan hatnak szokásaink károsan a klímaváltozásra, illetve hogyan alakíthatjuk át úgy az életünk, fogyasztásunk, hogy minél kisebb terhet rójon a környezetre. A tudatos vásárlási, életviteli átalakulással esélyt kapunk arra, hogy csökkentsük ökológiai terhelésünk és kicsit tisztább legyen a lelkiismeretünk is. A klímakörökben számos ötlet merült fel a klímatudatosabb életvitelre, úgymint a hulladékégetés mellőzése, műanyagszemét termelés csökkentése, húsfogyasztás, egyéb vásárlások csökkentése, alternatív közlekedési módok használata. Sokszor felmerült az is, hogy egy kerület vezetése, vagy akár egy egész város, vagy ország vezetése milyen felelősséggel bír és hogyan lehet általános szabályzással tenni a környezet megóvása érdekében.

Alkalmazkodás

A következő klímakörökön az alkalmazkodás lesz a téma. Hogyan alkalmazkodhatunk a megváltozott környezethez, időjáráshoz? Tudunk-e egyáltalán alkalmazkodni és mit tegyünk akkor, ha klímavészhelyzet alakul ki?

Legközelebb október 30-án és november 13-án Óbudán, a Fő téren, valamint november 14-én Békásmegyeren a Veres Péter Gimnáziumban lesz klímakör, melyhez bárki csatlakozhat!