Legyünk környezettudatosak Karácsonykor is! pályázat

posted in: Aktuális | 0

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) “Legyünk környezettudatosak karácsonykor is!” címmel kreatív ötletpályázatot hirdet, melynek témája, hogyan lehetünk környezettudatosak a Karácsonyi Ünnepek alatt is! 


Az ünnepek alatt nagyságrendekkel több hulladék termelődik a háztartásokban, mint az év más időszakaiban. Élelmiszerből, műszaki cikkekből, könyvekből, játékokból is ilyenkor fogy a legtöbb. Nem vétetlenül, hiszen rengeteg csillogó-villogó dekorelemmel kívánjuk feldíszíteni lakásunkat és a köztereket, közutakat. Az ajándéktáskák és díszes csomagolópapírok garmadája várja a vásárlót a boltokban, de a sütés-főzés is sok eldobható műanyagot és hulladékot generál a konyhákban.

Apró tettek eredményeként is óriási erőfeszítéseket tudunk tenni a környezetünk megóvása érdekében. Tegyük ezt a szeretet ünnepén is: készüljünk már most úgy a karácsonyra, hogy egy nagyon kicsivel többet időzünk az előkészületek megtervezésén. Hiszen a környezetünk védelme, a ki nem dobott, a meg nem vásárolt felesleges dolgok, az el nem pazarolt élelmiszer mind-mind a gondolatok szintjén megóvható értékek. Egy kis odafigyeléssel, apró változtatásokkal egy sokkal fenntarthatóbb állapotot lehet megteremteni. Karácsonykor is. A szeretet ünnepe sokféle tartalmat hordoz, de egyúttal példamutatásul szolgálhat a gyermekeink, környezetünk, munkahelyünk, településünk, a hazai csodálatos környezetünk és bolygónk megóvása vonatkozásában is.
A karácsony nem attól karácsony, hogy túlköltekezünk, az ünnepet követően pedig több zsák szeméttel gyarapítjuk és terheljük a Földet. Egy karácsonyfa nem attól lesz szép, hogy a legújabb díszekkel van feldíszítve, hanem attól, ha körbelengi a szeretet és a meghittség.

A pályázat célja

A pályázat célja a fentiek alapján nem más, mint, hogy felhívja a figyelmet a környezettudatosság követelményére az ünnepek közeledtével is. Ünnepelni ugyanis környezettudatosan, a fenntarthatósági szempontokat szem előtt tartva is lehet: a lelkes készülődés, a vásárlás, az ajándékok kiválasztás, csomagolása, a közös ünneplés, a főzés, díszítés öröme a különböző környezettudatossági szempontokkal is ötvözhető.
A pályázatunk célja éppen ezért olyan kreatív ötletek megfogalmazása, amelyek megmutatják, hogy az ünnepek körüli teendők is telhetnek egy környezettudatos Fenntarthatóság Éve 2020 atmoszférában. Az alkotópályázaton azt várjuk a lelkes pályázóinktól, hogy mutassák be, milyen olyan ötletük van, amelyek az alábbi kategóriák bármelyikében környezetbarát, fenntartható, hulladékminimalizáló technikák, módszerek, megoldások alkalmazását ötvözi.

Pályázati kategóriák

– Karácsonyfa állítás és díszítés környezettudatosan, fenntarthatóan;
– Karácsonyi díszek, dekorációk környezetbarát technikával;
– Ajándék, csomagolás környezettudatosan, fenntarthatóan;
– Étel, ital, Sütés-főzés az élelmiszerpazarlás, a gazdaságosság és a fenntarthatóság jegyében;
– Közutak, közterek díszítése
– környezetbarát, fenntartható technológiák karácsonykor is.

Pályázati feltételek

A pályázatra célcsoport megkötése nélkül, bárki küldhet be pályaművet.
A pályázaton egy pályázó több pályamunkával is részt vehet.
A pályázatra a megjelölt kategóriákban várunk kreatív ötleteket, melyeket 1000-2500 karakter terjedelemben kérünk kifejteni.
Az elbírálásnál előnyt jelent, hogy ha az ötletek mellé a fenntartható karácsonyi előkészületekről képi (fotó, maximum 3 perces kisvideó) dokumentáció is készül.

A pályázat benyújtásának módja
A pályázati kiírás mellékletében szereplő pályázati adatlapot valamint nyilatkozatot kitöltve, aláírva, szkennelve a pályázathoz szükséges csatolni.
Az alkotásokat a pályázatkezelő részére e-mailben a
fenntarthatosag@emi.hu
címre kérjük megküldeni.

A pályázat beküldésének határideje: 2020. december 20. (vasárnap)
A pályázatokat a Dr. habil. Boros Anita építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár által felkért bizottság értékeli. A bírálóbizottság fenntartja a jogot, hogy – a pályaművek minőségére figyelemmel – egyes helyezéseket ne ítéljen oda vagy több helyezettet javasoljon díjazásra. Fenntarthatóság Éve 2020

A pályázat díjazása kategóriánként:
I. helyezett 50 000 Ft értékű vásárlási utalvány
II. helyezett 35 000 Ft értékű vásárlási utalvány
III. helyezett 25 000 Ft értékű vásárlási utalvány

A legjobb pályázatokat bemutatjuk a http://www.szelektalok.hu honlapon is.

FORRÁS: PAFI.HU >>>