Jós utcai Közösségi Kert

posted in: Aktuális | 0

Néhány hónapja végeztünk lakossági igényfelmérést arról, hogy szeretné-e a kerület lakossága a békásmegyeri Jós utcában egy KÖZÖSSÉGI KERT létrehozását. Sok pozitív válasz érkezett a felmérésre, melynek nyomán a környéken élők most a kertközösség megszervezésébe fogtak.

A közösségi kert jelensége nem modern kori találmány, már a XX. század elején léteztek közösségi kertek, ahol városi környezetben, foghíjtelkeken, vagy üres területeken egy-egy parcellán kertészkedhettek a városiak. Hazánkban a Kortárs Építészeti Központ munkatársai segítették a közösségi kert mozgalmat, 2021-ben szemléletformáló beszélgetést is tartottunk Kertész Monikával és Burján Ferenc alpolgármester úrral a közösségi kertek és a biodiverzitás témában.

 

Jós utcai közösségi kert

A Jós utca, mint egy következő közösségi kert helyszíne lakossági kezdeményezés kapcsán merült fel. A III. kerületi Önkormányzat, mint Klímabarát díjjal kitüntetett önkormányzat, igen fontosnak érez minden, az élhető, környezettudatos életmóddal kapcsolatos kezdeményezést, ezért is állt e mögé a kezdeményezés mögé. Amennyiben valós lakossági szándék van Békásmegyeren, a Jós utcában egy új közösségi kert megalapítására, az önkormányzat a földterülettel és a kert insfrstruktúrális feltételeinek kialakítása kapcsán tud segíteni.

Szeretnél kertközösségi tag lenni?

Ha aktívan szeretnél részt venni a Jós utcai Közösségi Kert megalapításában, akkor itt tudsz jelentkezni: