A klímaváltozás hatására egyre gyakrabban fordul elő a tartós meleg, ami az adott évszakhoz képest egészen extrém hőmérsékletet is jelenthet, akár több napon keresztül. A hőhullámok egészségügyi kockázata jelentős, a védekezés céljából az Országos Környezetegészségügyi Intézet és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal létrehoztak egy hőség-előrejelző rendszert, mely már 2005 óta működik. A hőhullámok káros hatásainak csökkentése, illetve megelőzése érdekében került bevezetésre a három fokozatú hőségriasztás, amelynek fokozatai a hőmérsékleti küszöbérték meghaladásának szintjeitől és az előre jelzett időtartamtól függ.

Hőségriadó

A hőhullámok gyakori előfordulása indokolta, hogy egységes szakmai elvek mentén kerüljön sor a hőség során alkalmazandó intézkedések megfogalmazására és végrehajtására mind a hőségre történő előzetes figyelmeztetés, mind a kialakult helyzet kezelése terén. Ezért egyre több település alkotja meg saját Hőség- és UV-riadó-tervét, mely a tartós hőség és a tartósan fennálló, határértéket meghaladó UV-sugárzás során alkalmazott önkormányzati intézkedéseket, az adott településre jellemző egészségügyi kockázati tényezőket és a hőségriasztási láncot foglalja magában.

Hőség- és UV-riadó terv

A III. kerületben élők számára mindenképpen megnyugtató, hogy az Önkormányzat megfelelően kidolgozott riasztási tervvel rendelkezik a hőhullámok és tartós UV-sugárzás fennállása esetére, mely lehetőséget ad a lakosság, illetőleg a veszélyeztetettek (idősek, kismamák, krónikus betegséggel küzdők) azonnali figyelmeztetésére. Az Önkormányzat a terv megalkotásán túl kommunikációs anyagokkal segíti a hőhullámokra és a határértéket meghaladó UV-sugárzásra történő egyéni felkészülést, az egészségügyi kockázatok minimalizálását.