Hogyan védhetjük a biológiai sokféleséget?

posted in: Aktuális | 0

A biológiai sokféleség – a földi élet változatossága – teszi bolygónkat élhetővé és széppé. Miért kellene azt elpusztítani, ami feltölt és életben tart minket?

Sokan fordulunk a természetes környezet felé, hogy abból örömet vagy ihletet merítsünk, hogy kikapcsolódjunk. Függünk is a természettől, hiszen onnan nyerjük táplálékunkat, nyersanyagainkat, a levegőt és a vizet – mindazon elemeket, amelyek lehetővé teszik a jelenleg ismert életet és mozgásban tartják gazdaságunkat.

Sajnos számos emberi tevékenység pusztító hatással van a biológiai sokféleségre, csakúgy mint a mezőgazdaság, az állattenyésztés, az erdőirtás, városokban az invazív fajok ültletése és terjedésük elősegítése, a nem őshonos fajok használata a mesterségesen kialakított növénykultúrákban.

MI AZ A BIOLÓGIAI SOKFÉLESÉG?

A biológiai sokféleség környezetében élünk, és mi is részei vagyunk annak. Három fő eleme van:
♦ a Földünkön élő különböző fajok, beleértve az állatokat, növényeket, zöldségeket, gombákat, algákat, baktériumokat, sőt még a vírusokat is
♦ az egy adott fajhoz tartozó egyedek közötti, méret-, forma- és színbeli különbségek
♦ a különböző ökoszisztémák – például az óceánok, erdők vagy korallzátonyok – és az ott élő fajok, valamint a köztük fennálló kölcsönhatások.

A tudósok kb. 1,9 millió különböző, a Földünkön élő fajt vettek számba, de egészen bizonyos, hogy a valóságban még ennél is sokkal többféle faj létezik. Sok faj mikroszkopikus méretű, vagy a föld vagy éppen a tengerek mélyén él, míg másokat egyszerűen nem fedeztek még fel.

A Földön jelenleg ismert élet lehetetlen lenne ezek nélkül a természet által biztosított anyagok és szolgáltatások nélkül. Sajnos hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, mit is köszönhetünk a természetnek. Iparosodott társadalmainkban a biológiai sokféleséget adottnak és örökkévalónak tekintjük, amiért nekünk semmit nem kell tennünk. Valójában azonban egyre inkább terheljük a környezetet, és számos emberi tevékenység komoly veszélyt jelent sok faj létezésére.

A biológiai sokféleséget fenyegető veszélyek listája igen hosszú: ide tartozik a természetes élőhelyek pusztulása és felaprózódása, a levegő, a víz és a talaj szennyezése, a tengerek túlhalászása, az erdők, a talaj és más erőforrások túlzott kihasználása, a nem őshonos fajok betelepítése, valamint az éghajlatváltozásért felelős üvegházhatású gázok kibocsátásának növekedése.

Kis változtatásokkal is sokat érhetünk el!

EBBEN A KIADVÁNYBAN 52 HÉTRE ELEGENDŐ ÖTLETET TALÁLHATUNK ARRA, HOGY MINDENNAPI ÉLETÜNK SORÁN, HOGYAN SEGÍTHETJÜK ELŐ A BIOLÓGIAI SOKFÉLESÉG FENNMARADÁSÁT!

A színes grafikákkal illusztrált, letölthető kiadvány a képre, vagy ide kattintva, elérhető >>>

Aki pedig szeretne többet hallani a témáról, várjuk 2020. november 11-én, 18 órakor a www.facebook.com/obudavarosfejleszto oldalon, ahol élő videós beszélgetés látható majd a CEEWEB egyesülettel!