Greendependent workshop az ÉLŐ LABOR programról

posted in: Aktuális | 0

November 26-án ellátogattunk a Greendependent programjait bemutató workshopra, melynek témája a klímabarát fejlesztések emberi oldalának vizsgálata volt.

A Greendependent számos klímatudatos program keretében igyekszik formálni az emberek szemléletét, akár a kis háztartások, akár teljes szervezetek szintjén. Az ÉLŐ LABOR program keretében a kiválasztott háztartások két kihívásban vettek részt: csökkentették a lakásban található átlagos hőmérsékletet (vagyis a fűtési energiafogyasztást), valamint a mosások számát. Mind a fűtés, mint a mosógéphasználat napi szintű, rendszeres energiafogyasztást jelent a háztartásokban és azok használatának tudatos csökkentésével már rengeteg energiát spórolhatunk meg, így csökkentve a karbonlábnyomunkat.

A háztartások segítséget is kaptak a vállalásuk teljesítéséhez: hőmérőt, fogyasztásmérőt, illetve praktikus otthoni kellékeket – meleg zoknit, takarót, teát, folttisztítót. Ezek a kis ajándékok segítettek abban, hogy alternatív megoldásokat használjanak, tehát amikor például fáznak, meleg ruhát vegyenek és ne azonnal a fűtést tekerjék fel. A program számos országban párhuzamosan futott és a magyar háztartások kimondottan sikeresen teljesítették a vállalásaikat, sőt, egyáltalán nem volt lemorzsolódás. Az ÉLŐ LABOR pozitív hozadéka, hogy a háztartások a kihívás lezárulása után is folytatták a tudatos energiafogyasztás csökkentését, sőt, más területeken is környezettudatos megoldásokat kezdtek el használni.

A program bebizonyította, hogy az egyéni háztartások szintjén hatalmas eredményeket lehet elérni a tudatos fogyasztással és a megfontolt, klímabarát életmódra való átállással.

Bővebben az ÉLŐ LABOR program eredményeiről: http://www.energise.hu/sites/hungary/files/content/ENERGISE_Energia_EloLabor_Jelentes_magyar_bevezetovel_2019jul.pdf