Fókuszban a biogazdálkodás

posted in: Aktuális, Városi farm | 0

Immár harmadik alkalommal tartottunk szemléletformáló, tudásmegosztó rendezvényt az Interreg Közép-Európa – Városi Farm Program keretében. Székely Gyöngyvér „Biogazdálkodás: első lépések” című előadásának a Szentlélek téri Esernyős Kávézó adott ismét méltó helyszínt Óbuda szívében, október 16-án.

Aktuális előadónk felkérése nem volt véletlen, hiszen jól illeszkedik a csúcshegyi Városi Farm projekt tervezési koncepciójába. Székely Gyöngyvér biogazdálkodási és biológiai növényvédelmi szaktanácsadó, a Biokiskert Kft. ügyvezető igazgatója, több évtizedes szakmai múlttal a háta mögött, aki a fenntartható kertművelés elméleti és gyakorlati oldalát, gazdasági korlátait és lehetőségeit, hazai és nemzetközi gyakorlatait is jól ismeri.

Az érdeklődők bő egy óra alatt átfogó képet kaptak a biogazdálkodás mibenlétéről, a biominősítés rendszerétől kezdve, a közösségi gazdálkodás buktatóin és az ökológiai egyensúly fontosságán keresztül a biológiai növényvédelemig. Szóba került a helyes növénytársítás kérdése, valamint elhangzottak öntözési és komposztálási tippek is, melyeket a résztvevők a mindennapokban felhasználhatnak. Akinek ideje engedi, az előadás ide kattintva visszanézhető.

Jó volt látni, hogy nyilvános és ingyenes eseményünkre nem csak csúcshegyiek regisztráltak. A város más részeiből is érkeztek olyanok, akik bővíteni szerették volna vegyszermentes kertművelésről az ismereteiket, lépést tenni egy egészségesebb, fenntarthatóbb jövő felé. Az előadás végén lehetőség adódott közvetlen kapcsolatfelvételre, konkrét kérdések megfogalmazására az előadóhoz, amivel éltek is a megjelentek, így a mindennapi problémákról szóló diskurzus még egy órán át folytatódott.

A visszajelzések alapján a megjelentek elégedetten, hasznos tanácsokkal és gyakorlati ismeretekkel távoztak az eseményről. Várjuk őket és az újabb érdeklődőket is „GAZDÁLKODJ OKOSAN… és fenntartható módon” sorozatunk negyedik előadására.

Dr. Gyulai Iván Kertészkedés a természettel című előadása arra keresi majd a választ, hogyan lehetséges csak a természet erejére, azzal harmóniában, a szokásos kerti munkák – ásás, kapálás, öntözés, trágyázás és növényvédőszerek – nélkül egészséges élelmiszeralapanyagokat termelni. A résztvevők megismerhetik a komposzthagyó mélymulcs előnyeit és nehézségeit, az ökológiai önszabályozás mibenlétét és elősegítésének módszereit. Szó lesz a kártevők, gyomok és mindazok szerepéről, akiket károsnak és bosszantónak tartunk kertünkben.