Fenntartható háztartások – beszélgetés Vadovics Kristóffal

posted in: Aktuális | 0

Október 21-én a GREENDEPENDENT intézet társaságában ismét szemléletformáló estet tartottunk, melynek témája a FENNTARTHATÓ HÁZTARTÁSOK volt. A KARBONLÁBNYOM csökkentése kérdéskörön belül a háztartások felelősségéről beszélgettünk Vadovics Kristóffal.

Vadovics Kristóf, a Greendependent intézet vezetője megosztotta velünk, hogy milyen izgalmas projektekben vesz részt a csapat, mind lakossági, mind vállalati, mind közigazgatási szinten. Megtudhattuk, hogy jelenleg is van olyan projektjünk, melynek célja a háztartásokban az energiafogyasztás csökkentése, és ehhez a projekthez, ENERGIAKÖZÖSSÉGHEZ még bárki csatlakozhat.Kristóf egy izgalmas előadás keretében beszélt a klímaváltozás általános jelenségéről, ezen belül az ökológiai és karbonlábnyom egymáshoz való viszonyításáról és arról, hogy egy átlagember élete milyen terhelést jelent a bolygónak.Van jelentősége annak, hogy milyen közlekedési módot használunk, mennyit utazunk repülővel, illetve a mindennapokban autóval, hogy milyen az étrendünk, mennyi húst fogyasztunk, a háztartásunkban milyen fogyasztók vannak, hány fokosra van állítva a termosztát, hányszor mosunk, hány hőfokon, és még sok egyéb apró részlet, ami mind összeadja a karbonlábnyomunkat.

Beszélgettünk a háztartások energiafelhasználásáról, arról, hogy átlagosan a fűtés a legnagyobb energiahasználat (akár 80%-os része egy háztartás teljes energiafogyasztásának) és hogy nem csak a termosztát letekerésével érhetünk el energiaspórolást. Szó esett arról, hogy a mosás mennyi energiát használ el, hogy mivel lehet igazán zöld a közlekedésünk és hogy van tér a zöldülésre a vászontáskán túl is.

Ha az est tanulságait három szóban kellene leírnunk, azt mondanánk: MÉRÉS, TUDATOSSÁG, SZEMLÉLET.

MÉRÉS

Kristóf megosztotta, hogy a háztartások közösségi energiacsökkentési projektjeinél alapvető eszközként használják a fogyasztásmérést, hiszen sokan egyáltalán nem tudják, hány fokra melegítik fel az otthonukat télen, hogy mennyi energiát fogyasztanak az egyes háztartási gépek, hogy a mosás hőfokai mit jelentenek energiahasználat szempontjából. Megegyeztünk abban, hogy mint minden fejlődésnél, az energiahatékonyságnál is fontos, hogy mérjük, hogy a jelen pillanatban mit és hogyan fogyasztunk, illetve az, hogy folyamatosan nyomon tudjuk követni az energiafogyasztásunkat.

A méréshez kapcsolódik az a fontos tény is, hogy egy átlag magyar ember körülbelül dupla akkora karbonlábnyommal rendelkezik, mint amennyit a természet kompenzálni tud. Nem kell minden kényelmet feladni, de ott, ahol tudunk változtatni, minimalizálhatjuk a terhelést, míg ott, ahol nem akarjuk feladni a kényelmet, könnyebb lelkiismerettel fogyaszthatunk többet.

TUDATOSSÁG

Ha fenntartható életmódot szeretnénk folytatni, akkor elsősorban tudásra, tudatos döntésekre van szükségünk. Fontos végiggondolnunk, hogy az élelmiszer, amit megeszünk, honnan érkezik, mekkora az ökológiai lábnyoma, szezonális-e, vagy sem, milyen csomagolóanyagban érkezik meg hozzánk. Tisztában kell lennünk a húsfogyasztás környezetszennyező hatásaival, de azzal is, hogy a déligyümölcsök utaztatása is növeli a lábnyomunkat.

Legyünk tudatában annak, hogy mennyi energiát fogyaszt, ha égve hagyjuk a villanyt, ha napközben, amikor üres a lakás, teljes gázon megy a fűtés, ha bedugva hagyjuk az elektromos eszközöket, melyek kikapcsolt állapotban is használnak energiát. Egy igen szemléletes példa, hogy a mosógépen a hőfok helyes beállításával, ugyanolyan mosási hatékonyságot érhetünk el, jóval kisebb energiafelhasználással. Az informálódás nagyon fontos, ezt segíti többek között a Greendependent energiahatékonysági kiadványa is, melyet itt lehet letölteni >>>.

SZEMLÉLET

Az életmódváltás elsősorban szemléletváltást jelent. A fenntartható háztartás nem feltétlenül drágább, nem kellenek hozzá extra új dolgok. A meglévő rendszerek tudatos használatával már tudunk faragni a lábnyomunkon és aztán lassan ezt a szemléletet átvihetjük az élet más területeire is. Jöhet a csomagolásmentesség, az autómegosztás, tömegközlekedés, kerékpáros közlekedés, a komposztálás, a növényvilág megóvása. Zöld szemlélettel előbb-utóbb a döntéseink is zöldek lesznek, előre gondolkodunk és tudatosan választjuk meg az életmódunkat.

A beszélgetést itt lehet visszanézni>>>