Egy gasztrohely-gyűjtő vadászatra hívunk Titeket! Keressük meg Óbuda-Békásmegyeren azokat az étkezéssel kapcsolatos vendéglátóhelyeket, bevásárlóhelyeket (piacok, kávézók, pékségek, csomagolásmentes boltok, fenntartható éttermek), ahol figyelnek arra, hogy az élelmiszerek beszerzése, kezelése és a működés minél inkább környezettudatos, fenntartható legyen.
Mitől lesz fenntartható egy vendéglátó- vagy bevásárlóhely?
Mitől lesz egy hely fenntartható? Többek között az alábbiaktól:
- az alapanyagokat minél inkább helyi forrásból szerzi be (tejtermékek, gyümölcs-zöldség, liszt, magok
- a kézműves és nem az ipari előállításban hisz
- a vendégforgalomra tervezi a termékek előállítását – vagyis nem termel pazarlásra
- a mégis megmaradó élelmiszert jótékony célra ajánlja fel, elajándékozza, újrahasznosítja
- előnyben részesíti a papírcsomagolást, a fenntartható csomagolást
- elfogadja, ha valaki vásárlásnál saját csomagolóanyagot hoz, népszerűsíti a csomagolásmentességet és a hulladék csökkentését
- szelektíven gyűjti a szemetet
- családi vállalkozásként vagy kisvállalkozáskétn működik.
A célunk az, hogy megalkossuk a III. kerület fenntartható gasztro-térképét!
A jelölést elkezdtük ezen a térképen, kattints a képre, vagy az alábbi linkre a térkép eléréséhez.