Fenntartható építészet – autonóm házak

posted in: Aktuális | 0

2021. április 14-én újra szemlÉLETFORMÁLÓ BESZÉLGETÉS zajlott, melyet élőben közvetítettünk az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Városfejlesztője facebook oldalán. Vendégünk volt Ertsey Attila építész, akinek neve 25 éve összefonódik az autonóm házak fogalmával.

A beszélgetés kezdetén tisztáztuk, hogy a passzív-, autonóm-, ökoházak alapvetően abban különböznek a tömeges építkezési formáktól, hogy a házak kialakítása és az abban használt technológiák révén az energiafogyasztás sokkal kevesebb mint egy átlagos lakóház esetében. A passzívházak esetében akár nulla hőveszteség érhető el, tehát nincs szükség fűtésre. Az autonóm házaknál nem feltétlen ez áll a fókuszban, hanem a közműrendszerektől történő függetlenedés lehetősége, mely részben technológiai, részben szemléletbeli kérdés.

A képre kattintva elérhető a beszélgetés videófelvétele!

Autonóm házak – amikor a múlt a jövő

Ertsey Attila már 1996 óta foglalkozik autonóm házak tervezésével, kialakításával, technológiák kutatásával és elterjesztésével. Hozzá kötődik az 1996-os Naturexpón bemutatott első autonóm ház is, ahol már a mai szemmel nézve is rendkívül korszerű és környezettudatos technológiák, berendezések kerültek bemutatásra.

Az autonóm házak régebben általánosan használt, ma már szinte elfeledett falazati anyagokat alkalmaznak (kő, szalma, anyag, vályog, stb.) melyek természetes, fenntartható jellegén túl az organikus jelleg és a lélegző funkció is kiemelendő. Ezek a falazatok megfelelő eljárással teljesen tűzbiztosak, megfelelően szigetelnek, természetes klimatizálást biztosítanak és egy modern, komfortos tér megteremtésére is alkalmasak.

Az anyaghasználaton túl az autonóm házakban sok  technológiai vívmány segíti a ház energiatudatos működését, de akár egy teljesen “gépészetmentes” kialakítás is elképzelhető. Az épület hőigényét megújuló energiaforrások segítségével biztosítják, ami lehet napenergia, geotermikus energia vagy biomassza is.

Az ivóvíz és vízkezelés kiemelten fontos egy autonóm házban. Kialakításra kerül a ciszterna (esővíz tárolására és későbbi felhasználására) és a szürkevíz és továbbhasznosításra kerül.

Ha nem tudunk egy teljesen új házat építeni…

Ertsey Attila megosztott pár érdekes információt arról is, hogy egy meglévő ház, vagy lakás esetében is van lehetőség az autonóm házaknál használos technológiák alkalmazására. A háztartási berendezések tekintetében alapvető, hogy a lehető legenergiatakarékosabb modelleket válasszunk, de elérhető már olyan mosógép, ami mechanikai úton tisztít, tehát vizet sem melegít, ahogy a szürkevíz továbbhasznosítására is vannak elérhető késztermékek, berendezések.

Érdekel a téma?

Ha szeretnél tovább is tudakozódni a témában, olvasd el Ertsey Attila és Medgyasszay Péter FENNTARTHATÓ ÉPÍTÉSZET című könyvét, ami számos hasznos ötletet ad ökoépítészet témában és bevezeti az olvasót az autonóm házak világába.

Ertsey Attila elérhetősége >>>

A beszélgetés visszanézhető az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő facebook oldalán >>>