Fenntartható divat & ökotudatos mosás

posted in: Aktuális | 0

Szeptember utolsó napján Mengyán Eszterrel és a Zöldbolt egyik munkatársával, Szirmay Katival beszélgettünk arról, hogy az öltözködésünk hogyan lehet “zöldebb”, környezettudatosabb.

A beszélgetésben szó volt a fast fashion-ről, a textilekről, az alternatív vásárlásról, a nem vásárlásról, az újrahasznosított ruhákról és kiegészítőkről valamint a ruhák mosásának legtudatosabb módjairól is.

Ha három szóban kellene összefoglalnunk Mengyán Eszter szellemiségét, azt mondanánk: tudatos, stílusos, fenntartható. Ebben a szellemiségben megférnek egymás mellett a végletek is: hiszen Eszter szerint a legtudatosabb vásárlás a “nem vásárlás”, ugyanakkor azt is őszintén bevallotta: a vásárlással teljesen ő sem tud leállni, hiszen nőként mindig vágyunk arra, hogy kipróbáljuk magunkon stílusokat, outfiteket, játszunk a ruhadarabokkal, kiegészítőkkel.

TUDATOS

Esztert elsőként arról kérdeztük meg, hogy honnan jött neki a környezettudatos irány, miért pont a fenntarthatóságra törekszik, amikor a divat a téma. Mint megtudtuk, bőven kipróbálta magát a divatújságírás terén, megtapasztalta a “másik oldalt” is, amikor a legfrissebb trendek követése, és a vásárlás ösztönzése volt a főkusz a munkájában. Ebből azonban egy idő után elege lett és megpróbált egy sokkal fenntarthatóbb irányt képviselni, innen indult el a Holy Duck blog, ami ma már a fenntartható divat egyik zászlóshajója lett.

A tudatos vásárlás azt jelenti, hogy nem gondolkodás nélkül, a jó érzés miatt vásárolunk, hanem mert valóban szükségünk van egy-egy ruhadarabra, illetve megnézzük, hogy mit veszünk, honnan érkezik az alapanyag, kik varrták, mennyire etikus a márka gyártója. Szóba került a színtanácsadás, stílustanácsadás is, hisz sokkal tudatosabban (vagyis kevesebbet) vásárolunk akkor, ha tudjuk, mi áll jól nekünk és várhatóan hordani is fogjuk az így vásárolt ruhákat.

STÍLUSOS

Eszter egész “munkássága” azt bizonyítja, hogy a fenntarthatóság is abszolút stílusos! Az, hogy valaki “zölden” öltözködik, nem jelenti azt, hogy unalmas a ruhatára és mindenhova zsákvászonban jár. Arra kaptunk bíztatást, hogy fektessük be az időnket és az energiánkat a vásárlásba, vagyis járjuk a gardróbvásárokat, second hand, vintage boltokat, kölcsönözzünk ruhákat és ne az eldobható, hanem a hosszú életű, különleges ruhadarabokba fektessünk.

Próbáljunk ki újrahasznosított termékeket, mint például használt farmerből varrt ruhát, táskát, esetleg újrahasznosított műanyagból készült bikinit. E darabok vásárlásával amellett, hogy azok stílusos, különleges elemei lesznek ruhatárunknak kreatív alkotókat is támogathatunk, akik elkötelezettek a slow fashion mellett.

FENNTARTHATÓ

Eszter emblematikus akciója volt, amiről talán a legtöbben ismerik, hogy egy évig nem vásárolt semmilyen ruhadarabot, cipőt és csak a meglévő ruháit használta. Ha végiggondoljuk, szüleink, nagymamáink számára talán természetes is volt, hogy a vásárlás nem mindennapos kikapcsolódás, számunkra szinte meglepő, hogy egy teljes évet hogy lehet kibírni vásárlás nélkül. Itt jön vissza az a tény, hogy a leginkább fenntartható vásárlás az, ha nem vásárolunk, amit talán végérvényesen nehéz lehet kizárni, de arra törekedhetünk, hogy csak akkor vásároljunk, ha feltétlenül muszáj.

A fenntartható gardróbban kényelmes, minőségi alapdarabok vannak, melyeket különlegesebb kiegészítőkkel kombinálhatunk. A ruhák forrása pedig etikus, vagyis törekedünk arra, hogy az alapanyag, helyi vagy legalább európai legyen és a készítők etikus munkahelyen, megfelelő bérezésért dolgozzanak.

A beszélgetésnek természetesen nem a lelkiismeretfurdalás felkeltése volt a célja, hanem sokkal inkább a motiváció: egy kis időbefektetéssel és tudatos szemlélettel csökkenteni tudjuk a vásárlásainkat, esetleg másodkézből vásárolhatunk amivel egy picit mi is hozzáteszünk a világ egyik legszennyezőbb iparága elleni küzdelemhez.

Az est második felében a ZÖLDBOLT volt a vendégünk, az ökotudatos mosás témával csatlakozott be Szirmay Kati. Megtudhattuk, hogy az öblítő milyen károkat okoz a természetben és az emberi testben, és hogy használatát kiválthatjuk ecettel és mosóparfümmel. A mosóporok alternatívájaként Kati igazi szakemberként, az összetevők mélységeiben beszélt a folttisztító sóról, a mosószappanról, a mosószódáról és a mosódióról is. Praktikus tanácsokat kaptunk ezek használatáról és hatékonyságáról és Kati lelkesedése a környezettudatos mosószerek iránt nagyon motiváló volt, sok résztvevő kérdést is feltett a témában.

Kati az ökotudatos mosás témája mellett hozott nekünk néhány ökotudatos kiegészítőt, ami akár a ruhatárunkban is jól mutat: kulacs, újrahasznosított anyagból készült táskák, neszeszerek, ékszerek, dizájnos textilzsebkendő.

A klímabarát, szemléletformáló eseménysorozat a KLÍMASTRATÉGIA elkészítéséhez csatlakozva, a III. kerületi Önkormányzat és Burján Ferenc alpolgármester kezdeményezésére került megrendezésre. A tervek szerint a következő esemény október 14-én két témát mutat be: a GREENGO csapata a közösségi autómegosztás lehetőségeiről, Tóth Andi pedig a háztartásokban, a szeméttermelés minimalizálásáról beszél majd.

A járványhelyzettól függ, hogy személyes, vagy online formában kerül-e megrendezésre következő estünk, figyeljétek oldalunk és a www.facebook.com/obudavarosfejleszto oldalt a további információkért!