Europian City Facility – Városokkal a városokért

posted in: Aktuális | 0
Budapest Főváros IV. Kerület valamint Szentendre Város Önkormányzatával együtt, konzorciumi tagként sikeresen pályázott Óbuda-Békásmegyer a European City Facility – Városokkal a városokért programra

A pályázatról

A pályázat célja műszaki, jogi, pénzügyi és kommunikációs szakértelem biztosítása a konzorciumi tagok számára, mely a résztvevők Beruházási Koncepcióinak létrehozását teszi lehetővé, ami előfeltétele bizonyos EU-s és hazai források bevonásának, az energiahatékonyság és a megújuló energia terén.
A TÁMOGATÁS ÖSSZEGE
60.000 EUR (21 millió Forint), amelyből:
  • 16 000 EUR a külső műszaki szakértelem biztosítására fordítandó (a teljes konzorciumra vonatkozóan)
  • 20 000 EUR belső energetikus bevonására fordítandó (konzorciumi partnerenként)
  • További 18 000 EUR fedezi a pénzügyi és jogi, illetve 5000 EUR a kommunikációs szakértelem biztosítását.
  • Ezenfelül 1000 EUR támogatást kapnak a partnerek a projekthez kapcsolódó találkozók megszervezésére.
A PROJEKT IDŐTARTALMA
1 év tervezés + 2 év monitoring és forrásszerzés, amelynek végeredményeként bízunk benne, hogy a támogatás segítségével megvalósuló koncepció tervek elősegítik a konzorciumi partnereket, hogy megvalósíthassák a nagyobb volumenű energetikai fejlesztéseiket az energiahatékonyság és a megujuló energia területein, melynek költsége 121 055 557 EUR az egész konzorciumra vonatkozóan.
HOSSZABB TÁVÚ CÉLOK
Óbuda-Békásmegyer területén 30 lakóépület, Újpest területén 59 lakóépület és 39 középület korszerűsítése (hőszigetelés, nyílászárók cseréje), valamint geotermikus fűtési energiával való ellátása, illetve a tetőn és a homlokzaton elhelyezett napelemek villamosenergia-ellátása a cél, amelynek a megtakarítása összesen 75 GWh/év.
Szentendrén 4 beruházás szerepel a tervek között: napelempark létrehozása és 3 intézkedés a távhőrendszer korszerűsítésére, ami további 2,5 GWh éves megtakarításhoz járulhat hozzá.
A tervek szerint további 3 napelemparkot építene a Fővárosi Vízművek és Csatornázási Művek Zrt., amely napelemparkonként 1 GWh/év kapacitást biztosítana az üzemének. Ezenkívül felmérné a további beruházási lehetőségeket, például a vízenergia villamosenergia termelésre történő felhasználását