Esőzések és klímaváltozás

posted in: Aktuális | 0

A hektikus, évszakra nem jellemző, extrém időjárás kapcsán mindig felmerül, hogy az adott időjárásbeli jelenség, vagy tendencia a klímaváltozás eredménye. Az özönvízszerű esőzések néhány éve növekvő tendenciát mutatnak a nyári hónapokban, mely akár katasztrófahelyzetet is előidézhet, ahogyan az most Németországban történik.

Ahogy világszerte, úgy Magyarországon is jelentős mértékben változtak az éghajlati viszonyok az elmúlt száz évben. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) által gyűjtött éghajlati adatok szerint az éves középhőmérséklet a nyolcvanas évek eleje óta emelkedik. A melegedési tendenciát leginkább a nyarak hőmérséklete tükrözi: az utóbbi harminc évben csaknem 2°C-ot emelkedett a nyári középhőmérséklet hazánkban. Az OMSZ mérései igazolják, hogy egyre kevesebb a fagyos nap, azaz amikor a napi minimumhőmérséklet 0°C alatt van. Egyre több viszont a hőségnap, vagyis amikor a napi maximumhőmérséklet eléri a 30°C-ot.

A csapadék és szélsőségeinek változásai nehezebben kimutathatók, mint a hőmérsékletváltozások, azonban a trendek minden évszakban egyre tartósabb aszályos időszakokat jeleznek. További jellegzetes változás, hogy az éves csapadék egyre inkább rövid ideig tartó, intenzív záporok, zivatarok formájában hullik a korábban jellemző, egyenletesen eloszló esőzések helyett, különösen nyáron.

Ennek tanúi vagyunk az utóbbi napokban is, hiszen a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék jelenlétét mutatja a néha akár megbénuló közlekedés, az utak, járdák állapota, ahol a korábban kialakított csapadékvíznyelők már nem tudják ellátni feladatukat, a betonozott felületek pedig zárják, vagyis nem engedik át a csapadékot, ami elszivárgás helyett utat keres magának.

A III. kerületben különösen veszélyeztetett a hegyvidéki terület, ahol az infrastruktruális fejlesztés nem tudja követni az időjárás okozta kihívásokat. Az utak és járdák állapotával szorosan összefügg a csapadékvíz-elvezetés kérdése, hiszen az útfejlesztéssel együtt egy komoly csapadékvízelvezetési rendszerre is szükség van a hegyvidéki részen.

A heves esőzések és az épített, városi környezetben tapasztalható azonnali, negatív hatásuk figyelmeztet minket arra, hogy azonnal lépnünk kell a klímaváltozás hatásainak mérséklése érdekében!