És indul a nyár!

posted in: Aktuális | 0

Június 21. a nyári napforduló napja, a csillagászati értelemben vett NYÁR kezdete. Ahogy azt az utóbbi napokban érezhetjük is, az időjárás ilyenkor egyértelműen a nyárra, a hőségre fordul. A klímaváltozás hatására azonban fokozott a hőhullámok jelensége, vigyáznunk kell tehát a nappal és a meleggel.

Bár hivatalosan csak június 21-vel indul a nyár, gyakorlatilag már egy hete érezzük bőrünkön a hőséget. Az utóbbi években, évtizedekben már átélhettük, hogy az évszakok megszokott rendje és a hőmérséklet némiképp változik. Ez nem meglepő, hiszen a klíma is változik és minden összefüggés arra mutat, hogy a Föld átlaghőmérséklete emelkedik.

A klímaváltozás nemcsak azt jelenti, hogy a meleg fokozottabb, azt is jelenti, hogy többször van a szokásosnál nagyobb hőség, a tavasz egyre jobban elmarad, a téli hideg után szinte azonal kánikulába vált az idő. A mezőgazdaságban a szokásosnál előbb érik be a termés, előbb történik meg az aratás is. Az időjárás egyre inkább extrém, egyre jobban eltér a megszokottól.

HŐHULLÁMOK, EGÉSZSÉGÜGYI KOCKÁZAT

A hőhullámok a tartósan magas hőmérsékletet jelentik, amikor különösen óvatosnak kell lennünk, hogy csökkenteni tudjuk az ilyenkor fokozottabb egészségügyi kockázatokat. A tartós hőségben a legsérülékenyebbek a krónikus betegek, az idősek és a gyermekek.

2003-ban több, mint 70.000 ember halálát okozta a tartós hőség, Európa-szerte. Ekkor figyeltek fel a hőhullámok rendkívüli egészségügyi kockázataira és ekkor indult el a hőségriasztás szokása és a tudatos prevenció is.

A hőhullámok egészségügyi kockázata csökkenthető! Íme néhány tipp, hogy amikor tartós a hőség, hogyan védekezhetünk és hogyan előzhetjük meg az ilyenkor fellépő egészségügyi problémákat:

  • Kerüljük a meleget és hűtsük a lakást. Nem árt, ha van otthon hőmérő.
  • Napközben sötétítsünk, éjszaka szellőztessünk. Légkondi használat csak csukott ablakok mellett, de azt sem szabad túlzásba vinni.
  • Ventillátor csak rövid ideig használható, mert szárítja a szervezetet.
  • Megterhelő fizikai munka kerülendő, főleg a tűző napon végzett!
  • Érdemes napont többször zuhanyozni, a lábat hűteni, vizes borogatást használni.
  • Sok-sok folyadékivás, főleg víz! Kerüljük az alkoholt, koffeint, vagy igyunk sok vizet mellé.
  • A víz mellett az ásványi sókat is pótolni kell, ha sokat izzadunk.
  • Ellenőrizzük gyakran a testhőmérsékletet, figyeljük, hogy nem emelkedik-e meg túlzottan!

Saját magunkon kívül figyeljünk fokozottan a környezetünkben élő idősekre, gyermekinkre, mert rájuk még veszélyesebb lehet a hőség!