Élelmiszeripar – hogyan lehetünk klímatudatosak?

posted in: Aktuális | 0

Sok szó esik manapság a klímatudatosságról, az élet minden területén – miért pont a gasztronómia lenne kivétel? Mekkora ökológiai lábnyoma van egy lazacos tésztának?

Kiszámoltuk, 2 főre, fél kiló lazaccal (ismeretlen eredet) és fél kiló tésztával (EU eredet) számolva, fejenként 990 gramm CO2 kibocsátása van egy adagnak, ez átszámítva pontosan megfelel egy átlagos benzines autó 5 kilométeres CO2 kibocsátásának. És ez csak 1 étkezés volt!!!

KARBON LÁBNYOM KALKULÁTOR – ÉLELMISZERRE

Nagyon ajánljuk a THE VEGAN SOCIETY – CARBON FOOD CALCULATOR alkalmazását, amivel gyorsan kiszámolhatjuk, hogy az aznapi ebédünk körülbelül mekkora karbon lábnyommal terheli meg a bolygót – és a lelkiismeretünket.

Kattints ide, vagy a képre az alkalmazás eléréséhez! >>>

Hogyan csökkentheted ezt a brutális adatot?

  • Vegyél alapanyagokat a lehető legközelebbről! Az élelmiszer, amit vásárolsz mindenképpen magyar eredetű legyen, lehetőség szerint abból a megyéből érkezve, ahol laksz (piacos nénik, bácsik).
  • Egyél minél több zöldséget és minél kevesebb húst! A hús előállításának kibocsátása hatalmas, a zöldségekéhez képest. Húsoknál keresd a vidéki termelőket, tehát mindenképp a magyar, bio húsokat.
  • Válassz magyar borokat! A fentieket olvasva, már nem is kell mondani, miért 🙂
  • Támogasd a helyi készítőket, ha sajtot, krémeket, befőttet, szörpöt, tésztát vásárolsz! Egyszerre segíthetsz akár egy teljes család megélhetésében, ugyanakkor sokkal kisebb lesz az ökológiai lábnyoma a fogyasztásodnak.
  • Főzz be, rakj el, gyúrj tésztát, süss kenyeret – magadnak!!! Semmi sincs közelebb, mint az otthonod. Ne utasítsd vissza a felkínált gyümölcsöket a rokonaid kertjéből, próbálkozz meg a saját készítésű tésztával, akár kenyérrel is – persze csak hazai lisztből és tojásból! No persze az sem baj, ha a szomszéd utca helyi pékjét támogatod, főleg, ha gyalog mész el reggelente a friss kenyérért!

Tudatosan étkezni és vásárolni sokkal élménydúsabb, mint gondolnánk. A piacok pezsgő atmoszféráját nem lehet egy napon említeni a hipermarketek lelketlen tereivel, egy házi készítésű tökmagkrém pedig összehasonlíthatatlanul jobb egy unalmas konzerv májkrémnél.

A tudatos bevásárlás csak elsőre hangzik bonyolultnak, ha már megvannak a kialakult forrásaid, teljesen természetessé válik majd és nem is érted, hogy vásárolhattál be eddig máshogy!!!

2021.március 31-én, 18 órától a www.facebook.com/obudavarosfejleszto oldalon beszélgettünk az ÉLELMISZERIPARRÓL, ÉLELMISZERPAZARLÁSRÓL ÉS A HÚSFOGYASZTÁSRÓL – itt vissza tudod nézni a beszélgetést!