Don’t Look Up!

posted in: Aktuális | 0

Néhány napja került fel a NETFLIX kínálatába a Ne nézz fel! című film, melyet máris sokan a legjobb klímaváltozásról szóló filmnek titulálnak. A Don’t Look Up úgy szól az emberiséget fenyegető klímakatasztrófáról, hogy “hivatalosan” nem arról szól: egy szimbolikus csillagászati katasztrófa közelségén keresztül ébreszti fel a nézőt Csipkerózsika-álmából.

NE NÉZZ FEL!

A Ne nézz fel! történetében egy tudós és annak PhD hallgatója fedeznek fel egy üstököst, mely a Föld felé tartva, fél éven belül a becsapódással fenyeget. A tudósok figyelmeztetését azonban a politikusok és a média teljes mértékben elbagatellizálja, a katasztrófát még akkor sem veszik komolyan, amikor az üstökös már szabad szemmel látható közelségbe kerül. A film egészében érezhető a feszültség, hogy az üstökös közeledésével azonnali cselekvésre lenne szükség, ezt a feszültséget azonban mind a filmben kritizált média, mind maga a film stílusa is kifigurázza és könnyeddé teszi. Így válik a mozi a mai tipikus társadalmi archetípusok karikatúrájává, a politikai figyelemelterelés paródiájává. A politika, média és közösségi média NE NÉZZ FEL! kampánya áll szemben néhány tudós őszinte és hiteles jóslatával, csakúgy mint a klímaváltozás fenyegető közeledésénél.

NÉZZ FEL!

A film egyértelmű szimbóluma a KLÍMAVÁLTOZÁS politikai és társadalmi megközelítésének, amiben a tudósok figyelmeztetését súlytalanná teszik az ellenkampányok, a klímaváltozás-tagadók és egyáltalán, a könnyed, gondtalan, “homokba dugjuk a fejünk” hozzáállás, amiért a média és a közösségi média is erősen felelős. A Ne nézz fel! görbe tükröt tart a mai megvezetett társadalom elé, ahol a tömeg arra megy, amerre a politikusok irányítják, vagy amerre az influenszerek vezérlik.

A döntési helyzetben lévők először bagatellizálják a jóslatot, később pedig pénzt látnak benne, a nagy tömeg pedig mindkét hozzáállást vakon követi. A film egy nyomasztó helyzetet mutat be, azonban humorral és könnyedséggel mégsem szorongást akar kelteni, hanem megmutatni, mi történik, ha nem cselekszünk és nem hiszünk a saját szemünknek, hanem elfogadjuk a tömegpszichózis és figyelemelterelést, mely mind a politika, mind a sajtó célja.

Pontosan ez történik a klímaváltozás kapcsán is, de akár a COVID-járvány körüli kampányokra is asszociálhatunk. Egy biztos, a Ne nézz fel! eléri, hogy felnézzünk és kételkedéssel fogadjuk azt a manipulatív információdömpinget, amivel nap, mint nap találkozhatunk.