Diétázni általában magunk miatt szoktunk, de motivációnak állandó lakóhelyünk, a Föld nevű bolygó sem utolsó. Kíméld a tested és a bolygót és csökkentsd az öko-lábnyomod tudatos étkezéssel!
Mi esik rosszul a bolygónak?
Az élelmiszeripar hatalmas terhelést jelent a bolygónak, többek között az alábbiak miatt:
- a húsfogyasztás dupla terhelést jelent, hiszen egyrészt a takarmányt termesztő mezőgazdaság, másrészt az állattenyésztés is nagy környezetromboló
- a húsok előállítása, az állattenyésztés sok vizet igényel
- a hosszú tápláléklánc, amikor sok szereplőn keresztül jut el az étel a fogyasztóhoz káros, hiszen nagyon sok károsanyag-kibocsátással, csomagolással jár, ráadásul a termelőkhöz az eladott termék árának töredéke jut csak el
- a rövid tápláléklánc jó, de arányaiban még kevesen használják (háztáji piac, kosárközösségek)
- az élelmiszerek távoli országokból történő szállítása károsanyag-kibocsátással jár
- a csomagolás hatalmas hulladékmennyiség, nap, mint nap
Mi a megoldás?
A megoldás az, ha minél egyszerűbb, zöldebb alapanyagokat használunk, minél közelebbről vásárolva. Tehát:
- piacozás, a termelőtől közvetlenül történő vásárlás
- szezonális alapanyagok használata
- zöldség és gabona alapú étrend
- heti max 1-2 alkalommal húsfogyasztás
- kevesebb tejtermék fogyasztása
- csomagolások csökkentése