CseppetSem! program – gyűjtsük a használt olajat!

posted in: Aktuális | 0

Kevesen tudják, de egyetlen csepp használt sütőolaj akár több ezer liter élővizet is beszennyezhet, növények, állatok, mikroorganizmusok élőhelyét. Most egy kis odafigyeléssel egy pillanat alatt aktív környezetvédők lehetünk: Óbudán és Békásmegyeren 2021. szeptember 1-től 20 gyűjtőponton adhatjuk le a háztartásban képződő, használt olajat.

A magyar otthonokban évente akár több 10.000 liter olaj is felhasználásra kerülhet. Főzés után sok esetben nem tudunk mit kezdeni a használt olajjal, a WC-be, vagy lefolyóba öntés pedig nem csak óriási károkat okoz az élővilágnak, de a vízvezetékeknek sem tesz jót, hiszen az olaj később jelentős dugulást okozhat, akár egy teljes társasházi vízvezetékrendszerben.

CseppetSem program

A III. kerületi Önkormányzat mind több területen igyekszik biztosítani a lakosság számára a környezettudatos alternatívát, így került sor a CseppetSem! programhoz való csatlakozásra is, melynek keretében 20 használtolaj-gyűjtőpont létesül a kerületben. A gyűjtőpontokon leadhatjuk a felgyülemlett használt olajat, így egyszerre kíméljük meg az otthoni vízvezetékeket, a természetes vizeket és adunk lehetőséget a további hasznosításra.

2021. szeptember 1-től leadható a használt olaj a Békásmegyeri Piacon, az Óbudai Platán Könyvtárban, az Óbudai Kulturális Központban és tagintézményeiben, a Víziorgona 1. Bölcsődében és 13 óvodában. A programmal kapcsolatban bővebb információ kérhető az info@obvf.hu e-mail címen vagy a +36 1 244 8225 telefonszámon.