Csak egy dolgon változtass 2023-ban!

posted in: Aktuális | 0

Minél általánosabb egy fogadalom, annál kevésbé szoktuk betartani, ezért nem is kérjük, hogy fogadd meg, idén sokkal fenntarthatóbb módon élsz. Egyetlen konkrét dolgon válassz ki és változtass azon, hogy jobb legyen a lelkiismereted 2023-ban!

Válassz egyet a sok közül!

Nem lehet egy év alatt fogyasztóból lelkes környezetvédelmi aktivistává válni, de dönthetsz úgy, hogy egyetlen dologban következetesen és tudatosan változtatsz. A lehetőségek tárháza végtelen, gondold végig, hogy mi az, amit meg tudsz tenni, nem okoz túl nagy fájdalmat, tehát várhatóan meg is fogod tenni, és képes vagy kiállni a döntésed mellett.

Íme néhány javaslat:

  • Kevesebb húst eszel – tehát például heti 3 főétkezés hússal, a többi húsmentesen, vagy legalább heti 1 nap, amikor egyáltalán nem eszel húst!
  • Eldobhatóról újrahasznosíthatóra térsz – egy piperecikk kapcsán az eldobható helyett olyan opciót választasz, mely újrahasznosítható. Ilyenek pl: zsebkendő, arctisztító korong, intim higiéniás termékek, stb.
  • Műanyag táska helyett vászontáska – kiválasztasz egy csini vászontáskát és mindig magaddal viszed. Ha tervezetlenül is vásárolsz, visszautasítod a műanyag vagy papírtáskát és a sajátodba teszed a terméket.
  • Palackos víz helyett szűrt víz – az akár napi szintű plusz műanyagtermelés helyett áttérsz a víztisztító kancsóra, ami akár heti 6-10 mínusz műanyagpalackot is jelenthet.
  • Elkezdesz valamit szelektíven gyűjteni (amit eddig nem), pl. kávézacc, komposzt, kávékapszula, üveg. Például, a képen látható használtolaj-gyűjtőpontokból már 31-et találsz meg a III. kerületben!
  • Saját magad fagyasztasz élelmiszereket csomagolt áruk helyett újrahasznosítható fagyasztózacskókban.

A sort még folytathatnánk és a lényeg, hogy egy dolgot válassz, amit meg tudsz tenni, és ami mellett egész évig ki tudsz tartani.

Következetesség

A legfontosabb, hogy következetes legyél. Ha a választásod miatt be kell szerezni valamit, vedd meg most és döntsd el, hogy ha esik, ha fúj, azt az egy, megvásárolt terméket használod egy éven keresztül. Ha a szelektív gyűjtés mellett döntöttél, keresd meg a módot, készítsd elő, ne várj arra, hogy majd aktuálisan kedved lesz felkutatni, mondjuk a komposztáló helyeket. Vagyis: dönts és készülj fel arra időben, hogy egy évig a döntésed szerint fogsz cselekedni!