Biofília – az enteriőrtervezés válasza a pandémiára

posted in: Aktuális | 0

A 2021-2022-ben átélt pandémia számos életterületen éreztette, érezteti hatását. Többek között még nagyobbra nőtt az online jelenlét és a közösségi média fogyasztás, illetve létjogosultságot nyert Magyarországon is a távmunka és a home office. intézménye. A lakberendezésben pedig trend lett a biofília, vagyis a természet beköltöztetése az otthonunkba.

Növények mindenhol

A biofília, mint enteriőr stílus kétségkívül legszembetűnőbb stílusjegye a növények uralta otthon. A biofília valójában nem is annyira dekorációs trend, sokkal inkább életérzés, ahol a fókusz a természettel való kapcsolat erősítése. Ez több szempontból is üdvös: a dzsungel hangulatnak köszönhetően jóval tisztább és párásabb otthonunkban a levegő, csökken a stressz, és kevésbé érezzük elszakítottnak magunkat a természettől.

Érdekes módon ez a trend bár a pandémia alatt hatalmas népszerűségre tett szert, már a kilencvenes évektől kezdve létezik, Stephen R. Kellert környezeti pszichológus és kriminológus jóvoltából. Kellert szerint a növények mindig is túlélésünk támaszai voltak és evolúciós okai vannak annak, hogy miért is érezzük jobban magunkat egy növények uralta enteriőrben.

A biofíl stílus fókusza tehát a növények uralta tér és ennek keretében még a plafonról is kúszónövények lógnak. Ezen túl természetesen teret kapnak az udvarokat látvány szempontból bevonó hatalmas üvegfelületek, a moha- és zuzmófalak és képek, a növénymintás tapéták is.

Organikus anyaghasználat

A növények üdvös jelenléte mellett az anyaghasználat is folytatja a természeti kapcsolódást: a biofil enteriőrben a természetes anyagok uralkodnak: kő, fa, márvány, természetes textíliák, növényi rostokból készült szőnyegek, kaspók. A színvilágban is uralkodnak a földszínek, a meleg és világos tónusok, a barnák és zöldek különféle árnyalatai.

A több, itt valóban több

Hiába zsúfolódnak tele a biofil terek – növényekkel, kaspókkal, ornamentikákkal, botanikus képekkel és természet ihlette dísztárgyakkal, a természetből nem lehet elég, így a biofil enteriőrök a zsúfoltság ellenére is nyugalmat, harmóniát és autentikus kapcsolódás-érzést nyújtanak a benne élők számára.

A fotók forrása: PINTEREST