Biodiverzitás a városban

posted in: Aktuális | 0

2020. november 11-én került sor az utolsó szemléletformáló beszélgetésre, melynek vendége Mezei Csaba volt, a CEEWEB nemzetközi egyesület főtitkára. Csabával a biodiverzitás, vagyis a biológiai sokféleség kérdését jártuk körbe, főként arra koncentrálva, hogy a városi környezetben, a városi emberek mit tehetnek a biológiai sokféleség megőrzése érdekében.


A biodiverzitás a természet maga, ezért a sokféleség pusztulásával maga a természet pusztul. A beszélgetésben szó esett arról, hogy milyen mindennapos szokásaink vannak hatással erre a pusztításra, és hogyan tudunk kis változásokkal nagy eredményeket elérni.

A VÁROS ÉS A BIODIVERZITÁS

A statisztikák szerint 2050-re már az emberek 75%-a városban fog élni, a városi populáció hatalmasra duzzad és ez folyamatosan gyorsuló tendenciát mutat. Ez növeli a szennyezettséget, az élőhelyek pusztításának mértékét, az ipari termelést, a közlekedés okozta károsanyagkibocsájtást.

A városi környezetben élő emberek egyre kevésbé vannak tisztában azzal, hogy milyen nagy szükség van a biológiai sokféleségre.A városi körülményeket nem minden növényfaj tolerálja, nem beszélve arról, hogy az élőhelyek radikális csökkenése jár együtt a város terjeszkedésével. A burkolt felületek nem mindig eresztik át a csapadékot, ez a talaj minőségére is hatással van, a fák ültetésére pedig egyre limitáltabb lehetőség van, a talajban húzódó közműhálózatok és a burkolt felületek, utak térhódítása miatt.

ÉTKEZÉS, FOGYASZTÁS

Már a húsfogyasztás visszafogásával nagy lépést tehetünk a biodiverzitás segítése felé. A marhahúsfogyasztás tudatos csökkentése, a helyi termékek előnyben részesítése, a piacon történő, minél kevesebb csomagolóanyaggal történő vásárlás zöldebbé teheti az életmódunkat, ráadásul csak egy kis tudatosságot igényel. .

ÉLŐVILÁG A VÁROSBAN

Meglepődnénk azon, ha tudnánk, hogy milyen sokféle állat és növény él velünk a városi környezetben. A városi környezet nagyban pusztítja az állatok élőhelyét, ezért kis madárodúk, madáretetők, rovarhotelek, sün búvóhelyek kihelyezésével tudunk tenni azért, hogy a velünk élő állatok menedéket találjanak. Nem kell azonnal a legnagyobb beruházásokban gondolkodni, hiszen egy balkonládányi virág, egy társasházi kert is lehet méhlegelő. Nagyobb projektek keretében nemzetközi összefogások segíthetik az egymástól elszigetelt állatcsoportok vonulását, mint például az autópályákon átívelő, zöld hidak.

Forrás: Greenfo

Fontos figyelni arra, hogy az őshonos élőlényeket segítsük, ezzel párhuzamosan az invazív fajok visszaszorítása, esetleges irtása is hasznos lehet. Nem ajánlott a galambok etetése, ahogy faültetésnél is fontos figyelembe venni, hogy az adott faj ne invazív és lehetőleg őshonos legyen.

ZÖLDTETŐK ÉS ZÖLDHOMLOKZATOK

Egyre fejlettebb a zöldtetők létrehozásának technológiája, mely számos hasznot hajt a városban élőknek. A zöldtetők emelik a levegő páratartalmát, hűtik és tisztítják a levegőt, tehát mind élettani szempontból, mind a klímaváltozást tekintve igen fontos lenne az elterjedésük. Bármely társasházi közösség összefoghat és elindíthat egy ilyen kezdeményezést, nem érdemes arra várni, hogy ez felülről kerül elterjesztésre, hiszen az általában lassabb, kötöttebb folyamat. 

Ingyenesen letölthető ZÖLDHOMLOKZAT kisokos >>>

A beszélgetés végén Mezei Csaba azt a jótanácsot fogalmazta meg: menjünk ki a lehető legtöbbet a természetbe, ismerjük meg az élővilágot! A III. kerületben egyedülálló természeti értékek vannak, ezeken keresztül még könnyebb felismerni, hogy mennyi értéket kell megóvnunk ezen a “városi élőhelyen”.