Beporzók a természetben – Segít neked! Segíts neki!

posted in: Aktuális, Városi farm | 0

A világ mezőgazdasági termelésének jelentős része nyugszik a beporzó fajok vállán, ezért a Városi Farm Program előkészítése során nagy hangsúlyt szeretnénk fordítani nélkülözhetetlen szerepük megismertetésére és munkájuk elismerésére. Következő tudásmegosztó fórumunk fókuszában tehát ezek a kicsi, de annál hasznosabb élőlények, azaz a pollinátorok állnak.

Tudta-e? A méhek félmillió alkalommal repülnek ki a kaptárból egyetlen
kiló mézért, és a megtett úttal 7-szer körülrepülhetnék a Földet.

Kutatások szerint a mai virágos növényfajok mintegy 87%-a rovarbeporzású, míg termesztett növényeink 85%-ának van szüksége a rovarok segítségére a szaporodásban. Nem véletlen, hogy hazai és világszinten több természetvédelmi jeles nap is megemlékezik róluk (március 10.: Beporzók hazai napja; április 30.: Méhek hazai napja; május 20.: Méhek világnapja). A Városi Farm Program kertjeinek és parcelláinak kialakítása során a beporzók igényeire, életfeltételeinek javításának fontosságára is rá szeretnénk irányítani a figyelmet.

Tudta-e? A beporzók által elvégzett éves munkát
a Földön 46 000 milliárd forintra becsülik.

Következő ingyenes tudásmegosztó rendezvényünket szabadtéren, a csúcshegyi Menedekház udvarán szervezzük meg június 19-én. Az Erdőmentők Alapítvány beporzóvédelmi programján előadást hallgathatnak meg a regisztráltak Apró Hősök: A Beporzók Világa címmel, ami után saját kezűleg lesz lehetőség rovarhotelt és zümm-bogyót készíteni. Hogy mi az a zümm-bogyó? Aki eljön, megtudhatja!

Tudta-e? A méhek repülési sebessége meghaladhatja a 11 km/órát,
 és másodpercenként akár 230 szárnycsapást is tesznek.

Ismerje meg a beporzók világát, létfontosságú szerepét a növények megporzásában, az ökoszisztéma fenntartásában és tudja meg azt is, hogyan gondoskodhat róluk. Programunkon egy kis időt szentelhet a természetnek, miközben kreatív és hasznos eszközt hoz létre beporzóink védelme érdekében. Várunk mindenkit szeretettel, de kérjük, hogy a gyakorlati foglalkozás megszervezése érdekében június 16-ig (vasárnap) IDE KATTINTVA mindenképpen regisztráljon!

Időpont: 2024. június 19. (szerda) – 16.45 regisztráció, 17.00 előadás

Helyszín: 1037 Budapest, Menedékház utca 22.