Beporzóink a középpontban

posted in: Aktuális, Városi farm | 0

Magától értetődő, hogy gazdagon teremnek mezőgazdasági területeink és piroslik a paradicsom a kertünkben? Milyen élőlények segítik észrevétlenül a haszon- és dísznövényeink beporzását? Mennyit dolgoznak ezért? Mi veszélyezteti az életüket és hogyan segíthetjük őket? Mi vár az emberiségre nélkülük? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ legutóbbi, 6. tudásmegosztó rendezvényünkön. Az Erdőmentők Alapítvány előadását követően pedig gyakorlati tudást is szerezhettek az érdeklődők.

Négy év. Ennyi ideje marad az emberiségnek, ha apró segítőink, a pollinátorok (méhek, dongók, pillangók, zengőlegyek, hangyák) egyik napról a másikra eltűnnének a Földről. A vadon élő beporzók száma ugyanis az emberi tevékenységből származó fenyegetések (zöldfelületek csökkenése, kijuttatott vegyszerek, éghajlatváltozás) nyomán csökken. A rovarok 40%-át kihalás veszélye fenyegeti, az EU-s beporzóknak pedig már 30%-a tűnt el az előadás tanulsága szerint.

A drámai adatok természetesen az odafigyelés és ismeretátadás fontosságára szerették volna felhívni a figyelmet, hiszen manapság már számos kezdeményezés indult el a védelmük érdekében (XII. kerület – „Méhbarát kerület” program, permakultúrás termesztés, biogazdálkodás, természetvédelmi célú programok és agrártámogatási rendszerek). Aki lemaradt volna, az előadás hamarosan ezen a felületen (is) visszanézhető lesz.

Ami pedig a program aktívabb részét illeti: a menedékház festői, erdőmenti udvarán, fák árnyékában, és természetesen zümmögő rovarbarátaink társaságában, frissítő szörpökkel és kézműves foglalkozással vártuk a regisztráltakat. Az alkalom során rovarhotel készítésére, ajándék zümm-bogyó gyúrására, magpapír préselésére biztosítottunk lehetőséget, amiért a közönség láthatóan igen hálás volt.