Az Ünnepi időszak ökológiai lábnyoma

posted in: Aktuális | 0

A Karácsony és az Újév az egész év jól megérdemelt jutalma, de érdemes figyelembe venni, hogy az ilyenkor szokásos kényelem hatalmas extra terhelés is a bolygónak. Nézzük végig, mivel tudunk csökkenteni, az amúgy hatalmas ünnepi lábnyomon!

Mit teszünk Karácsonykor és az Újévi időszakban, amit talán egész évben nem?

Utazunk, messzire.

Az ünnepek alatt sokan utaznak autóval, repülővel, olyan távolságokat, melyet év közben nem vállalnak be. Természetes, hogy Karácsonykor a családunkkal akarunk ünnepelni, de ez sajnos nagy környezeti terhelést jelenthet. Érdemes megfontolni a tömegközlekedés használatát, városon belül a gyaloglást, kerékpározást is!

Ajándékozunk, sokszor feleslegesen.

Ki ne ismerné azt az érzést, amikor kibontja a szép karácsonyi csomagot és valami olyan használati tárgy néz szembe vele, amit jó eséllyel csak egyszer fog egész életében használni? Miközben hálásan megköszönjük az ajándékot, lázasan gondolkozunk azon, hogy hova tegyük, hogy ne legyen szem előtt, vagy kinek ajándékozzuk tovább… Az ajándékok sokszor a kukába kerülnek, akár használat nélkül is, vagy évekig foglalják a helyet a megajándékozott szekrényében. Érdemes lehet előre megtudni, hogy az ajándék valóban fontos-e, hasznos-e, van-e rá szüksége a másiknak? Fontoljuk meg az élményeket, gasztroajándékokat, kuponokat, amik lényegesen kisebb terhelést jelentenek a környezetnek.

És még be is csomagoljuk az ajándékokat.

A csomagolás az a része az ajándéknak, amiből szinte biztosan hulladék lesz. Készítsünk egyszerű, újrahasznosított csomagolást, egy szalag, egy fenyőág is elég lehet, nem kell mindent feltétlen több méter papírba csomagolni, vagy ajándéktáskákba gyömöszölni!

Főzünk, eszünk, eszünk, eszünk… és mi lesz a maradékkal?

Az ünnepek kötelező eleme a család, barátok megvendégelése. Ez lényegesen nagyobb élelmiszerhulladékot is eredményez, mint ami év közben jellemzi a háztartásokat. Érdemes megfontolni, hogy mekkora adagot készítünk, hogy valóban elfogy-e ennyi szaloncukor és beigli, szükség van-e arra a negyedik, ötödik fogásra, amivel el akarjuk kápráztatni a vendégeket? Ha a minőséget és nem mennyiséget tartjuk szem előtt, az mind az egészségünknek, mind a Földnek jó! A maradékokat pedig érdemes újrahasznosítani, lefagyasztani, vagyis, próbáljuk meg minimalizálni a kukába kerülő ételmennyiséget!

Égetjük az energiát

Az ünnepek alatt nem akarunk fázni, nélkülözni, a lakás meleg és fényárban úszik. A hangulathoz jól esik a meleg, és a folyton égő fényfüzér, de hasonlóan meghitt hatást érhetünk el takaróval, meleg italokkal és gyertyákkal is! Az ünnepi időszakban hatalmas energiát fogyasztunk el ösztönösen, a hagyományok szellemében, de egy kis tudatossággal ezt a pazarlást is vissza tudjuk fogni!

Egy kis odafigyeléssel, tudatossággal, kevesebb terhelést jelent a bolygónak az év végi ünneplés! Kérjük Te is figyelj oda jobban az ünnepi lábnyomodra!