Az online vásárlás ára

posted in: Aktuális | 0

A káros-anyag kibocsátás egynegyedéért felelős személy- és áruszállítás környezeti terhelése egyre növekszik, ami többek között a pandémiás időszaknak is köszönhető. Hogyan tudjuk csökkenteni az online vásárlás okozta terhelést és mi okozza a legnagyobb bajt?

A pandémia megjelenésével ugrásszerűen megnőtt az internetes vásárlások aránya, a házhozszállítás akár napi szinten megszokottá vált (ételfutár), de a bevásárlás online dominanciája az ünnepi időszakban érződött a leginkább. Egyre többen kezdték el használni a házhozszállítás lehetőségét, amely mind a nemzetközi áruszállításban, mind a városon belüli szállítmányozásban növelte a környezeti terhelést. (Még több információ a szállítási statisztikák kapcsán a masfelfok.hu cikkében >>>)

Ingyenes stockfotó a válla fölött lövés, csomag, felső témában

A megoldást az elektromos járművek és a kombinált szállítási módok jelentik (vasúti, hajós szállítás), azonban ennek logisztikája és elterjedése sajnos nem történik meg egyik napról a másikra.

A közlekedés, kiszállítás a városi légszennyezés fő okozója, ezért fontos, hogy vásárlóként keressük a klímatudatos lehetőségeket és némileg csökkenteni próbáljuk a fogyasztásunk okozta környezeti terhelést. Hogyan tehetjük meg ezt?

Kerékpáros kiszállítás

Budapesten is egyre több cég szállít ki kerékpárral, kerékpáros futárral. Keressük az ilyen jellegű házhozszállítási szolgáltatást, így csökkentve a városi légszennyezést.

Személyes átvétel

Sokszor a vásárlást azonnal el akarjuk intézni, azonban a kiszállításra várni már kényelmetlennek tűnik. Ha tudatosan a személyes átvétel lehetőségét választjuk és az adott terméket „útközben” vesszük fel, lényegesen teszünk a környezetszennyezés ellen.

Csomagpontos átvétel

Egyre elterjedtebb a csomagpontos átvételi lehetőség, ami egyrészt kényelmes, hiszen akkor vesszük fel a megrendelt árut, amikor akarjuk, másrészt sokkal klímatudatosabb, hiszen sok-sok kis kiszállítási utat vált ki egy csomagpont, csomagautomata.

Ezzel a megoldással ráadásul kis üzletek életben maradását is támogathatjuk, akiknek némi bevételt jelenthet a csomagpont-szolgáltatás.

Nemzetközi vásárlás mellőzése

Sokszor előfordulhat, hogy úgy érezzük, egy-egy terméket csak külföldről tudunk megrendelni, azonban érdemes tudatosan csökkenteni a nagy ökológiai lábnyommal járó, nemzetközi vásárlások számát. Keressük meg a hazai viszonteladókat, vagy a termék itthon elérhető alternatíváit – és még akkor is, ha költségesebb, a környezettudatosság jegyében, fektessünk be a hazai termelői, gyártói szektorba.