Antal Z. László írása az IPCC 1,5 fokos különjelentéséről

posted in: Aktuális | 0

A múlt év októberében jelent meg az IPCC 1,5 fokos különjelentése, amely egy nagyon erős figyelmeztetés volt a klímaváltozás jelentős várható kockázatiról és ezek csökkentésének vagy elkerülésének lehetőségeiről.

A Jelentésről az Országos Meteorológia Szolgálat honlapján a következők olvashatók:

“A 195 tagállamot tömörítő Éghajlat-változási Kormányközi Testület múlt héten a Koreai Köztársaságban tartott 48-dik ülésén részletesen tárgyalta „A 1,5 fokos globális melegedés; az IPCC Tematikus Jelentése az iparosodás előtti szinthez viszonyított 1,5 fokos globális melegedés hatásairól és az ehhez szükséges üvegházhatású gázok kibocsátásának mértékéről, a klímaváltozás veszélyeivel szemben, valamint a fenntartható fejlődés biztosítására, és a szegénység felszámolására tett globális erőfeszítések elősegítése érdekében” című Tematikus Jelentését. A jelentés döntéshozók részére készített összefoglalója október 6-án került hivatalosan elfogadásra. A jelentés végső változata több mint 6.000 tudományos hivatkozást tartalmaz. A kormányzati és szakértői véleményezésben 71 ország 570 szakembere és tisztviselője vett részt….

A Tematikus Jelentés néhány megállapítása

Az emberi tevékenység következtében a Föld átlaghőmérséklete körülbelül 1 fokkal emelkedett az iparosodás óta. Amennyiben a melegedés a jelenlegi ütemben folytatódik tovább, 2030–2052-ben elérheti a 1,5 fokot.

Az éghajlati modellek jelentős különbségeket mutatnak a jelenlegi éghajlat, a 1,5 fokos, valamint a 2 fokos globális hőmérséklet-emelkedés esetén, regionális skálán. A fokozottabb globális melegedés mind a szárazföldi, mind az óceáni területeken nagyobb átlaghőmérséklet-emelkedést, gyakoribb meleg hőmérsékleti szélsőségeket, számos régióban gyakoribb nagy csapadékokat, ugyanakkor az aszály és csapadékhiány nagyobb valószínűségű előfordulását eredményezheti.

A globális hőmérséklet-változás 1,5 fokon tartása szemben a 2 fokos változással számos területen (például biodiverzitás, egészségügy, élelmiszer- és vízbiztonság, gazdasági növekedés) kisebb kockázatot eredményez, emellett mérsékeltebb adaptációs (alkalmazkodási) lépéseket igényel.

A modellszimulációk alapján ahhoz, hogy a 1,5 fokos küszöb tartható legyen, a globális nettó szén-dioxid kibocsátást a 2010-es szintről 2030-ra 45%-kal kell csökkenteni, körülbelül 2050-re pedig el kell érni a zéró nettó kibocsátást. A 2 fokos cél esetén mérsékeltebb, de továbbra is jelentős lépésekre van szükség: 2030-ra 20%-os kibocsátás-csökkentést, körülbelül 2075-re pedig zéró nettó kibocsátást kell elérni.  (https://www.met.hu/ismeret-tar/erdekessegek_tanulmanyok/index.php?id=2334&hir=Az_IPCC_1,5_fokos_globalis_homerseklet-emelkedest_ertekelo_Tematikus_Jelentesenek_margojara)

A jelentés angol nyelvű változat itt érhető el:

https://www.ipcc.ch/site/assets/uploads/sites/2/2019/05/SR15_SPM_version_report_LR.pdf

Ez a jelentés a hazai és a nemzetközi sajtóban is nagy érdeklődést váltott ki és még a komolyabb sajtóorgánumok is, mint pl. a BBC, is egy lehetséges klímakatasztrófáról, és mint tudósok utolsó figyelmeztetésről írt a Jelentés kapcsán.  (Mivel a nemzetközi sajtót is sokan olvassák Magyarországon, és a hírek egy részét innen veszik át a hazai lapok, feltételezhető, hogy ennek is volt hatása a “gátszakadásra”.)

A jelentésről szóló BBC cikk címe: Final call to save the world from ‘climate catastrophe’ Az utolsó figyelmeztetés, hogy megvédjük a világot egy „klímakatasztrófától”.

https://www.bbc.com/news/science-environment-45775309

A hazai is sajtó is ehhez hasonló hangvételben írt a Jelentésről, amelyek közöl, most csak kettőt mutatok be.  Az Origóban erről megjelenő cikk címe: ENSZ: Az utolsó évtizedben vagyunk a klímaváltozás elleni harcban

S a cikk első sorai:

“Azonnali, átfogó cselekvésre szólítja fel a világ országait az ENSZ új jelentése a klímaváltozásról. A dokumentumot a Dél-Koreában zajló tanácskozáson mutatták be. Egyes tudósok szerint nagyon komolyan kell venni a most közétett figyelmeztetést, különösen a politikai döntéshozóknak.”  (https://www.origo.hu/gazdasag/20181008-utolso-evtized-klimavaltozas-ensz-jelentes.html)

Az Indexben megjelenő cikk címe: 12 év múlva pokol várható

S a cikk első sorai:

“A világ egyik legfontosabb klímakutató szervezete, a Kormányközi Panel a Klímaváltozásról (IPCC) friss jelentése a globális felmelegedés várható hatásait elemzi. Ijesztő, amikor több tucat szakértő több ezer tanulmány elemzése után megállapítja, hogy bő egy évtizedünk van kezdeni valamit az éghajlattal, különben nekünk annyi. Nem mindegy, hogy sikerrel járunk-e, de ez azon is múlik, hogy komolyan vesszük-e a kérdést. Most úgy tűnik, hogy nem nagyon akarjuk.” https://index.hu/techtud/2018/10/08/varhato_idojaras_12_ev_mulva_pokol_varhato/

Ezek és az ezekhez hasonló tudományos eredmények és az azokról szóló cikkek, de még inkább a természetben tapasztalható változások mind arra figyelmeztetnek, hogy a klímaváltozás társadalmi okait és hatásait komolyan kell vennünk. 

Antal Z. László

Budapest, 2019. 10. 7.