Állítsuk meg az élelmiszerpazarlást!

posted in: Aktuális | 0

Az emberi fogyasztásra szánt élelmiszer egyharmada megy pocsékba évente, miközben az éhezés még mindig létező jelenség, szerte a világban. Ha hiszed, ha nem, te is kb 170 kg ételhulladékért vagy felelős éves szinten.

Élelmiszerhulladék sajnos minden szinten keletkezik, ahogy az élelmiszer a termelőtől eljut a fogyasztóig. Azonban érdekes adat, hogy míg a termelésben, és a vendéglátóiparban az élelmiszerhulladék kb. 11%, valamint 12%, addig a háztartások a legnagyobb pazarlók, a kuka tartalmának 53%-a az ő felelősségük!

Vagyis mind szerves része vagyunk annak, hogy az ehető élelmiszerek egyharmada a kukában végzi, ami évente 170 millió tonna széndioxid kibocsátást jelent – feleslegesen – a bolygó terhelése szempontjából.

Ha viszont mind felelősek vagyunk a pazarlásban, akkor ebből az következik, hogy életmódunk, gondolkodásunk tudatosabbá tételével változtatni is tudunk!

A hulladékba kerülő élelmiszer hasznosításának egyik legjobb módja a komposztálás, azonban erre például társasházi környezetben elég kevés lehetőség van. Arra azonban tudunk hatást gyakorolni, hogy hogyan kerüljön kevesebb élelmiszer a kukába!

TUDATOS BEVÁSÁRLÁS ÉS ÉTREND TERVEZÉS

Ha előre megtervezzük a heti étrendet és tudatosan ahhoz szerezzük be a piacon a hozzávalókat, akkor elkerülhető az impulzusvásárlás, amikor esetleg (éhesen) sok olyan élelmiszert vásárolunk, amik a hűtőben várják a sorsukat, és végül talán a kukába kerülnek. A tervezés nemcsak a hulladék-csökkentésben, de az egészséges étrend kialakításában is nagy segítség lehet. Ha valamilyen intoleranciánk van, akkor szinte kötelező, hogy felkészüljünk előre egy-két héttel és a tudatos étrend megtervezésével a kukába kerülő élelmiszer mennyisége is csökken!

MINŐSÉGÉT MEGŐRZI

Talán sokan tisztában vannak vele, talán sokan nem, de a minőségét megőrzi dátum nem egyenlő a fogyaszthatóság dátumával! Egy élelmiszer általában a minőségét megőrzi lejárati dátum után is biztonsággal fogyasztható.

FAGYASZTÁS

Egyszerű, de nagyszerű módszer, fagyasztással kitolni az élelmiszerek fogyaszthatóságának idejét. Maradékok, tejtermékek, sajtok, húsok azonnal mehetnek a fagyasztóba, ahonnan tudatosan, étrendünkbe tervezve vehetjük elő az élelmiszereket és készételeket, pontosan akkor, amikor fogyasztani akarjuk azokat.

KERESKEDELMI „MARADÉKOK”

Kedvezményes áron lehet olyan élelmiszerekhez, készételekhez jutni, melyeket az adott bolt már nem tud eladni. Ennek közvetítője a munch.hu, mely ezzel próbál segíteni az élelmiszerpazarlás csökkentésében.

KIS PORCIÓK

Elmúltak már azok az idők, amikor egy-egy fogást a nagy családdal együtt fogyasztottunk el, vagy egy reggelinél elfogyott egy egész üveg lekvár. Vásárlási, főzési, esetleg befőzési szokásainkat idomítanunk kell a jelenlegi életmódunkhoz. Érdemes megtanulni kis adagot főzni, mely biztosan elfogy, amikor lekvárt, szószt, savanyúságot teszünk el, akkor szintén kisebb tárolóedényekben gondolkodni. Még mindig jobb két kis üveg baracklekvárt felbontani a reggeli palacsintához, mint egyet, aminek fele néhány hét türelm idő után a kukában végzi.

Az adatok forrása: https://www.europarl.europa.eu/news/hu/headlines/society/20170505STO73528/elelmiszer-pazarlas-az-eu-ban-a-szamok