A NE VÁSÁROLJ SEMMIT! az új Black Friday

posted in: Aktuális | 0

Az amerikából induló vásárlási láz fekete pénteke, azaz a sokak által várt BLACK FRIDAY november 26-ra esik. Kevesebben tudják azonban, hogy a fogyasztási láznak ellenállók épp e napra hirdetik meg a NE VÁSÁROLJ SEMMIT! napot, ami a túlfogyasztás veszélyeire hívja fel a figyelmünket.

A statisztikák szerint november hónapban hatalmasat ugrik a fogyasztás, többek között az unos-untalan hangoztatott BLACK FRIDAY akcióknak köszönhetően. A fogyasztás ilyenkor túlzó is lehet, hiszen számos olyan termék talál gazdára, ami nem elsősorban hasznossága, hanem az akció nagysága miatt lesz vonzó a vásárlók számára. Ilyenek például a műszaki, elektronikai cikkek, amik akár még működő háztartási gépek idő előtti lecserélését és szemétre kerülését eredményezik.

Magyarországon 21 éve volt az első NE VÁSÁROLJ SEMMIT! akció, az ETK egyesület szervezésében. Azóta is egyre többen csatlakoznak ehhez a naphoz, demonstrálva, hogy az akciókkal csak még erőteljesebb lesz az amúgy is túlzott fogyasztás, ami növeli a szemét mennyiségét és szennyezi a bolygót.

Ingyenes stockfotó arckifejezés, árukészlet, bankkártya témában

Mi is demonstrálhatjuk a Föld iránti szeretetünket, a környezettudatosságunkat azzal, ha nem engedünk a féktelen BLACK FRIDAY csábításának és nem veszünk meg olyan dolgokat, amikre valójában nincs szükségünk csak azért, mert akciós. A fogyasztás túlzó mértéke az erőforrások kizsákmányolását, a károsanyag-kibocsátást növeli, fontos tehát, hogy a fogyasztás terén – akár energia, akár anyagi jószág is a téma – minél nagyobb mértékletességet tudjunk tanúsítani és ellenálljunk a reklámok csábításának.