A klímaváltozás most történik: az árvízek veszélyei

posted in: Aktuális | 0

Nemrég jelent meg egy interjú Nagy Balázs geográfussal, aki már megkezdte a felkészülést a klímaváltozásra……családjával együtt egy hegyre költözött, hisz elmondása szerint az áradások nem fogják kímélni Magyarországot sem. A pánik keltése helyett ésszerűen és tudatosan is fel tudunk készülni a változásokra, többek között a folyók extrém áradására, ami az egyik legvalószínűbb várható hatás.

Nagy Balázs geográfus, Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Régóta hallunk a globális felmelegedésről, de azért ekkora klímapánikra és kollektív rettegésre, ami most söpör végig a világon, még nem volt példa. Mi változott a közelmúltban? Kiderített valami újdonságot a tudomány?

Semmi forradalmian új eredmény nincs, ezeket már rég tudjuk és mondjuk. Korábban is rengeteg ilyen témájú, tudományos nyelvezetű tanulmány született, amelyek azonban legfeljebb a környezetvédő mozgalmaknál találtak visszhangra. Ma már az uniós pályázatok is előírják, hogy nem elég szakmai közönségnek publikálni, hanem a népszerű tudomány fórumain is közzé kell tenni az eredményeket. A Földgömb főszerkesztőjeként tapasztalom, hogy közérthető, minőségi tudományos szöveget szívesen olvasnak az emberek, és egyre több kutató jön azzal, hogy szeretné az eredményeit egy ismeretterjesztő folyóiratban közölni. Szóval nem most fedeztük fel, hogy a klímaváltozás már rövid- és középtávon is komoly gondokat okozhat, csak az információs gátak szakadtak át valamiért.

A teljes interjú elolvasható itt >>>