A Hunor és a Mókus utca zöldítésére pályázik az önkormányzat

posted in: Aktuális | 0

Izgalommal várjuk a TOP_PLUSZ-4.1.1-23 – EGÉSZSÉGES UTCÁK VÁROSREHABILITÁCIÓS PROGRAM eredményhirdetését, melyre a III. kerület a Hunor utca és a Mókus utca fejlesztésével pályázott.

A HUNOR UTCA FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA

A III. kerületi Hunor utca fejlesztése izgalmas városfejlesztési kihívás, hiszen az utcában számos lakóépület van, tehát nagy igény mutatkozik a biztonságos, akadálymentes gyalogos közlekedés lehetőségeinek biztosítására, ugyanakkor a komoly átmenő forgalom és az itt működő intézmények miatt az autós közlekedés teljes korlátozása nem valósulhat meg. A pályázat vezérelveivel összhangban azonban az autós forgalom jelentős csillapítása, egyes szakaszok egyirányúvá tétele segítene abban, hogy a zöldfelületek növekedjenek, felfesthető legyen a kerékpárút, a járdák szélesebbé váljanak és a Raktár utca – Hunor utca – Kunigunda útja találkozásánál egy egybefüggő, funkciókkal bővített zöldterület, pihenőpark valósuljon meg. Ráadásul az itt található Cella Trichora templomrom maradvány-együttese a fejlesztésnek köszönhetően méltó környezetben válna látogathatóvá, népszerűbbé.


A MÓKUS UTCA MEGÚJULÁSA KRÚDY SÉTÁNYKÉNT

A III. kerület két pályázatot is benyújtott az Egészséges utcák programban, a Hunor utca mellett a Mókus utca fejlesztésére is pályázik az önkormányzat. A Mókus utcában a Korona tér és Perc utca között egy sétálóutca jellegű, zöld köztér valósulhat meg, kiemelt szigetekbe ültetett virágzó növényállománnyal, teljesen felújított, biztonságos és akadálymentes burkolatokkal, új köztéri elemekkel, ivókúttal, információs táblákkal és utcabútorokkal. A Mókus utca lakóházzal alig, viszont tekintélyes intézményi palettával büszkélkedhet, van itt bölcsőde, óvoda, általános iskola, zeneiskola, de múzeumokat és éttermeket is találunk az utcában. Az utca újráéledése Krúdy sétányként segítene abban, hogy Óbudán új közösségi tér alakuljon ki, egy turisztikai szempontból is értékes, Budapest középkori örökségét ápoló-kiemelő, színvonalas és egészséges közterület.