LIFE PROGRAM - MOCSÁROSDŰLŐ REVITALIZÁCIÓJA

INTEGRÁLT SZEMLÉLET A TERMÉSZETVÉDELEMBEN

A projekt integrált szemlélettel foglalkozik a természetvédelemmel. Városi környezetben a természetvédelmi erőfeszítésekbe indokolt bevonni a helyben lakókat, annak érdekében, hogy az eredmények hosszútávú fenntarthatósága biztosítható legyen. Ezért a projekt a Budapest természeti környezetét sújtó káros emberi hatások okait és következményeit veszi célba, ily módon ösztönözve a fenntartható városi tájhasználati gyakorlatokat, valamint a természet és a városi életmód békés együttélését. A cél a városi biodiverzitás és az ökoszisztéma szolgáltatások értékének megismertetése, oly módon, hogy a fő projekt helyszínek és a Vadvirágos Budapest program városi zöldfelületei egyúttal a bemutatást, szemléletformálást és a közösségi részvételt is szolgálják. A projekt eredményeképpen a helyi védett területek kiterjedése jelentősen nő, a városi biodiverzitás és az ökoszisztéma szolgáltatások javulnak, ezáltal az elvégzett munkák jelentősen hozzájárulnak az Európai Biodiverzitás Stratégia, 2030 megvalósulásához.

LIFE PROGRAM A BIODIVERZITÁSÉRT

 Biodiverse City LIFE területalapú természetvédelmi projekt, amely a pannon biogreográfiai régión belül értékes gyepes élőhelyekre és erdőkre koncentrál (pannon szikes sztyeppek és mocsarak, szubpannon sztyeppek, pannon molyhos tölgyes erdők, éger- és kőrisligetek). A degradált gyepek, vizes élőhelyek és kisebb mértékben erdők helyreállítása révén a projekt 271 hektár élőhely természetvédelmi állapotát javítja, ezáltal várhatóan 20 indikátorfaj, közöttük 8 közösségi (európai) jelentőségű faj populációja növekszik, továbbá az ökoszisztéma szolgáltatások javulnak és a klímaváltozás negatív hatásai enyhülnek. A munkák három fő helyszínen zajlanak. (Mocsáros, Tétényi-fennsík és Kőérberek-Őrmező). A projekt helyi védelem alatt álló természetes és természetközeli élőhelyeinek egy része beletartozik az Európai Unió Natura2000 hálózatába.

MOCSÁROSDŰLŐ REVITALIZÁCIÓJA

A 75 hektáros projektterületet főként kertvárosi jellegű területek határolják, délről a vasútvonal zárja le. Ez a főváros egyik legnagyobb kiterjedésű és legértékesebb vizes élőhelyévé válhat, ám jelenleg nagyon különböző állapotú élőhelyfoltok alkotják. A terület északi oldalán 24,3 hektár 1994 óta helyi védett természetvédelmi terület, de jelentős mértékben szenved jelenlegi területhasználat és az illegális emberi tevékenységek miatt. Előbb lecsapolták és mezőgazdasági területté alakították, majd az 1980-as években lakótelep építésre jelölték ki. Az építkezés szerencsére nem kezdődött el, ám a rendezetlen állapotok egészen 2021-ig tartottak, mikor a Fővárosi Önkormányzat a Mocsáros zöldfelületének legnagyobb részét átsorolta beépítésre nem szánt területfelhasználási kategóriákba. A LIFE-pályázat elnyerése után nagyon hamar, 2024. április 1-től a Mocsáros természetvédelmi terület mérete 75 hektárra nőtt. Megteremtődtek azok a feltételek, amelyek a romok felszámolásához, a kedvezőbb vízháztartást biztosító vízkormányzáshoz, a természetkímélő legeltetés kialakításához, a faültetvények őshonos erdőkké alakításához szükségesek.