Folytatódnak tudásmegosztó fórumaink

posted in: Aktuális, Városi farm | 0

Az Interreg Közép-Európa – Városi Farm Program keretében az elmúlt évben tudásmegosztó előadássorozatot indítottunk, hogy a megvalósításban érdekelt lakosság, de tágabb értelemben véve a kertművelés aktualitásai iránt érdeklődők naprakész ismereteket és gyakorlati tudást szerezzenek a kertkialakítás és fenntartás különböző aspektusairól. Eseményeink februártól megújult formában folytatódnak.

Programunk fókuszában a városi gazdálkodás ösztönzése és hamarosan egy fenntartható gazdasági modellen és közösségi használaton alapuló farm kialakítása áll.

2023 során ezért előadóink között köszönthettük Borsosné Urbányi Esztert, Dr. Gyulai Ivánt, Gál Izórát, Krasznai Beatrixot, Szalai Zitát és Székely Gyöngyvért, akik a fenntartható gazdálkodás szempontjaitól kezdve, a természetes kertművelés és permakulturás termesztés módszerein át a biogazdálkodás rejtelmeibe engedtek betekintést.  A visszajelzések szerint szakértőink előadásai jó lehetőséget adtak az ismeretszerzésre, új szakmai kapcsolatok kialakítására, de akár egymás közötti mindennapos tapasztalatok megosztására is.

A tavalyi rendezvényekkel párhuzamosan két hónapon keresztül kutattuk a csúcshegyi termelés speciális adottságait és a leendő városi farmmal kapcsolatban megfogalmazott lakossági igényeket. Az egészséges életmód és népi gyógyászat térnyerésével többen említették a gyógynövények termesztésének és felhasználásának fontosságát, valamint a természetes tartósítási megoldások elsajátítását. A közösségi gazdálkodás mellett hasznosnak érzik madárbarát szempontok érvényesítését, helyi zöldség- és gyümölcspiac szervezését, és termesztéshez, szüreteléshez, jeles napokhoz kapcsolódó közösségi programok megrendezését, akár tanösvény vagy egyéb, aktív kikapcsolódást, feltöltődést lehetővé tevő tér kialakítását.

Az idei évben tudásmegosztó fórumaink tematikáját a fentebb részletezett lakossági igényekhez igazodva alakítottuk ki. Kéthavonta megrendezett eseményeinken így biztosan szó lesz a beporzó- és madárbarát kertek kialakításáról, rovarhotelek fontosságáról, elméleti és gyakorlati előadás keretében a gyógynövények felhasználásáról, és még sok egyéb hasznos kérdésről.

Bátorítunk mindenkit, hogy jöjjön el fórumainkra, ossza meg tapasztalatát aktuális előadónkkal és a hallgatósággal, majd legyen tenni akaró, aktív részese a projekt közösségi helyszínének.