Szemléletformáló programok a III. kerületben

posted in: Aktuális | 0

2022 SZEMLÉLETFORMÁLÓ KISFILMEK

A korábbi, SZEMLÉLETFORMÁLÓ BESZÉLGETÉSEK című programsorozat egy dinamikusabb, gyakorlatiasabb formában folytatódik 2022-ben, a SECAP pályázat keretében. A III. kerületi önkormányzat energia- és klímatudatos törekvései mentén kisfilmek készülnek, melyek kerületi helyszíneken és szereplőkkel népszerűsítik a környezettudatos lehetőségeket.

A SECAP a III. kerület Fenntartható Energia és Klíma Akcióterve, melynek szerves része a fogyasztói szokásokra hatás, ezáltal a karbonlábnyom, károsanyag-kibocsátás csökkentése, mind kerületi, mind lakossági szinten.


2021 SZEMLÉLETFORMÁLÓ BESZÉLGETÉSEK

2021. évben 11 alkalommal közvetítettünk szemléletformáló beszélgetést klímatudatos témákban, az Esernyős kávézó és Szindbád Rendezvényközpont termeiből. A beszélgetések során olyan hétköznapi, mindannyiunk életében napi szinten jelenlévő témákat jártunk körbe, melyek hatással vannak a klímaváltozásra, ugyanakkor, melyekre mi magunk is hatással lehetünk a saját életmódunk szintjén.

2021. március 03-án a ZÖLD LAKBERENDEZÉS, HOME OFFICE volt a témánk, és Greenster – Őrfi Eszterrel arról beszélgettünk, hogyan lehet környezetbarát és környezettudatos módon berendezni otthonunkat, vagy kialakítani egy munkaállomást:

2021. március 17-én az ÉLHETŐ TELEPÜLÉSEK témán belül a MIKROMOBILITÁS, kerékpáros közlekedés volt a témánk, vendégeink voltak: Erdős Zoltán urbanista és Gertheis Antal, a MOBILISSIMUS kft. vezetője.

2021. március 31-én az ÉLELMISZERPAZARLÁSról beszélgettünk a Munch.hu munkatársaival és a Felelős Gasztrohős is csatlakozott hozzánk. Az élelmiszeripar környezetkárosító hatásai mellett sokszor szóba került a vegetáriánus-vegán étrend, a húsfogyasztás környezetszennyezése is. 

Két héttel később, 2021. április 14-én Ertsey Attila volt a vendégünk, az első magyar passzív ház tervezője, akivel a PASSZÍVHÁZAK, ÖKOÉPÍTÉSZET témát beszéltük át, ügyelve arra, hogy társasházi lakások esetében is elérhető megoldásokról is legyen szó.

A tavaszi sorozat záró beszélgetésén, 2021. április 28-án pedig Kertész Monika, a Kortárs Építészeti Központ egyik alapítója, munkatársa volt vendégünk, Burján Ferenc klíma- és környezetvédelmi ügyekért felelős III. kerületi alpolgármester mellett. A BIODIVERZITÁS mellett a KÖZÖSSÉGI KERTEK lehetőségeiről, városi jelenségéről beszélgettünk.

Az őszi sorozat egy teljesen hétköznapi, mégis kiemelten fontos témával kezdődött, a SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉSSEL. A Depónia Kft. és a Biotrans Kft. munkatársai sok praktikus tanácsot adtak a megfelelő szelektív hulladékkezelés kapcsán és a szelektív hulladék sorsát is megismerhettük.

2021. október 13-án három vendég is csatlakozott hozzánk, hogy a MÉHEK, BEPORZÓK VILÁGÁRÓL és a BIODIVERZITÁS VÁROSI jelenségéről beszélgessünk. Burján Ferenc III. kerületi alpolgármester mellett Sipos József növényorvos, méhész és Vásárhelyi Tamás biológus volt a vendégünk.

Következő beszélgetésünk témája a KÖRNYEZETTUDATOS MUNKAHELY volt, 2021. október 27-én A Zöld Műhely szakértőivel számos témában érintettük a munkahelyek környezettudatosságát és a munkavállalók „zöld” elvárásait.

A SZÉPSÉGIPAR és a SZÉPSÉGÁPOLÁS környezettudatossága volt a témánk november 10-én, Fürjes Orsolya biosminkessel, életmódtanácsadóval.

2021. november 24-én a KOSÁRKÖZÖSSÉGEK és a ZERO WASTE FŐZÉS témában online csatlakozott hozzánk Kocsis Dóri és Zalatnay László. Az élelmiszerek beszerzési forrásai és a kosárközösségek működése mellett a szezonális alapanyagok használatáról és a környezetkímélőbb konyháról beszélgettünk.

A 2021-es év utolsó szemléletformáló beszélgetésének témája a SMART CITY volt, december 08-án. Kulcsár Sándor okos város szakértő, Kádár Bálint egyetemi docens és urbanista voltak vendégeink.